Közösen fordultak az ellenzéki pártok az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez

Megosztás/Share

Közös felhívást intéztek az ellenzéki pártok Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a Tanács soros elnökségéhez. A közleményt a pártok elnökei szignózták.

A pártok közölték, hogy „a magyar kormány romboló politikája miatt előállt helyzet súlyosságára” tekintettel szükségesnek látják leszögezni, hogy

Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal.

Mint közölték:

Azzal, hogy az Orbán-kormány akadályozza az európai, benne a magyar válságkezelést, az európai és a magyar polgárok érdekeivel és jogos elvárásaival szemben cselekszik.

Állításuk szerint 

egy korrupt, antidemokratikus rezsim ejtette foglyul Európát és Magyarországot,

megfosztva a magyar és az európai polgárokat a nekik járó jogoktól és támogatásoktól, ezért együttes erővel szeretnének „mielőbb érvényt szerezni a jog uralmának.”

Kiemelték, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a magyar polgároknak és vállalkozásaiknak is szükségük van az Európai Unió helyreállítási támogatására. Ezért arra szólították fel az Európai Unió intézményeit és tagállami kormányait:

Találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának, és a biztonságukat, egzisztenciájukat féltő magyar polgárok és vállalkozások mielőbb hozzájuthassanak az Európai Unió által Magyarországnak szánt támogatáshoz.

Végezetül kiállásukhoz való csatlakozásra hívták a magyar embereket.

Az ellenzéki pártok egyébként már korábban is igen hevesen bírálták a kormány uniós költségvetési vétó-tervezetét, több településen pedig helyi népszavazásokat indítanának azért, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait kezelő európai uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kapják meg lakosságszám-arányosan.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/11/18/ellenzek_kozos_felhivas_et_eb/