Macron nem enged: üresek maradnak a francia stadionok

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e13eaa09-bc55-43cd-958a-9a9580468d62
Megosztás/Share

Emmanuel Macron francia elnök videókonferecián vitatta meg a helyzetet a sportvezetőkkel, akik állami támogatást kértek és kaptak. Részt vett a videokonferencián a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke is, akinek nincs könnyű dolga, hiszen a tokiói olimpiát is el kellett halasztani egy évvel a Covid-19-járvány miatt.

400 millió eurós állami támogatás érkezik a profi klubokhoz, de mi lesz az amatőr sporttal? Macron elnök átfogó kampányt szeretne a jövő évben, hogy a járvány lecsengése után a fiatalokat vissza lehessen csábítani a sporthoz. Arra kérte az amatőr klubokat, hogy állítsák össze ezzel kapcsolatos elképzeléseiket, amelyeket a kormány elbírál majd. Ha a költségvetés engedi, akkor 100 millió eurós alapot hoznak létre jövőre az amatőr sport támogatására.

Abból azonban nem engedett, hogy január közepe előtt üresek maradnak a stadionok. Franciaországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában: több mint kétmillió. A járvány halálos áldozatainak száma meghaladja a 45 ezret.

Drasztikusan szabályozni kell a nézők számát mind a stadionokban, mind pedig a csarnokokban – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Maximum 10% lehet a telítettség – de az is csak két hónap múlva. Az állam azzal próbálja enyhíteni a klubok gondjait, hogy 105 millió euró értékben csökkenti az adóikat.

A nézők hiánya eltérően érinti a különböző sportágakat. A futballmérkőzések a televíziós közvetítések miatt továbbra is sok pénzt hoznak, de a kézilabda, a kosárlabda vagy a franciáknál igen népszerű rögbi nemigen számíthat erre.

A francia sport bajban van: 120 millió eurót kapott szeptemberben az újraindítási csomagból, de ez aligha oldotta meg a problémáit – állapítja meg a közszolgálati RFI portál.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201118_Macron_nem_enged_uresek_maradnak_a_francia_stadionok#rss