Már átesett a koronavírus-fertõzésen? Így segíthet másokon

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/81/5081/article_320.jpg
Megosztás/Share

Koronavírus: mennyire súlyos a helyzet itthon és Európában? A válaszért kattintson ide!

A koronavírus-fertőzöttek gyógyulási esélyeinek növelése érdekében még több vérplazmára lenne szükség a gyógyultaktól – olvasható a Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közleményében. Mint írják, októberi felhívásuk óta folyamatosan jelentkeznek a COVID-19-ből felépült páciensek plazmadonornak, ám a mintavételek azt mutatják, hogy tíz jelentkezőből mindössze kettő éri el a hatásos készítményhez szükséges ellenanyagszintet.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus OVSZ, koronavírus plazmaterápia, koronavírus vérplazma, koronavírus gyógymód, koronavírus plazmadonor, koronavírus gyógyultakTovábbra is várják a potenciális plazmadonorok jelentkezését.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Új jelentkezőkre van szükség

A fenti probléma miatt az OVSZ továbbra is arra kér minden olyan személyt, akinél PCR-teszttel igazolták az új típusú koronavírus jelenlétét, de legalább 3 hete tünetmentes, hogy mielőbb jelentkezzen mintavételre. “Gondoljanak azokra, akik most küzdenek a fertőzéssel és segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítmény készülhessen” – áll a felhívásban.

Hogyan lehet jelentkezni?

Mintavételre minden véradáson lehet jelentkezni, ehhez előzetes bejelentkezés nem szükséges. Érkezéskor azonban mindenképpen jelezzük, hogy koronavírus-fertőzésből gyógyultként plazmadonornak jelentkezünk, a COVID-zárójelentést pedig vigyük magukkal. További információk az OVSZ honlapján találhatók.

Egy nap alatt háromszor szökött meg a kórházból egy koronavírus-fertőzött – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/mar_atesett_a_koronavirus-fertozesen_igy_segithet_masokon/20201118125836