“Orbán egy hatalmas hős” – állítja a holland szélsőjobb

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=22c83db2-d424-4ea9-93c7-06a2f96e89e8
Megosztás/Share

Mark Rutte miniszterelnök szerint a bejelentett magyar és lengyel vétóval kapcsolatban egyelőre a soros elnökségnek, az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak van tennivalója, nekik kell ezt a problémát megoldani. Ha ez nem sikerül, akkor kerülhet az állam- és kormányfők elé az ügy, de Rutte leszögezte, hogy sem a költségvetési megállapodásról, sem a jogállamisági feltételrendszerről nem akar újra vitát nyitni, vagy bármiben is visszalépni.

Rutte azt is mondta, hogy elfogyott a türelme mindkét országgal szemben. Úgy véli, hogy a magyar és a lengyel kormánynak el kell fogadnia a kialakult helyzetet, ellenkező esetben ki kell maradniuk úgy a hétéves költségvetésből, mint a helyreállítási alapból. “Ebben a pillanatban azonban ez már egy kormányközi unió lesz” – mondta Rutte.

A holland kormányfő – akit júliusban csak holland fickóként emlegetett a magyar miniszterelnök – felidézte, hogy legutóbb három órát töltött azzal, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök miatt kompromisszumot találjon annak érdekében, hogy a nemek közötti egyenlőség kifejezés egy Afrikáról szóló szövegbe bekerüljön.

Rutte az ülésteremben széles támogatást kapott, leghangosabb bírálója Orbán Viktor jó barátja, a Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders volt. A parlamenti jegyzőkönyv szerint a szélsőjobboldali politikus többek között ezt mondta: “Milyen nagyszerű hír. A hihetetlenül őrült tervet, amely szerint 100 milliárd holland eurót adnak Brüsszelnek a költségvetésbe, amit kifizetnek Dél-Európának, Orbán úr megvétózta. Milyen hatalmas hős az az ember! Nagyon szeretném kérni a miniszterelnököt, hogy támogassa Orbán úr vétóját. Akkor elkölthetjük azt a 100 milliárd eurót Hollandiában egészségügyre, nyugdíjakra és gazdaságunkra ahelyett, hogy Brüsszelbe, Olaszországba és Franciaországba küldenénk.”

Rutte nem maradt adós a válasszal: “Kiderült tehát, hogy példát kell vennem Orbán úrról, tehát korlátoznom kell a melegek jogait Hollandiában, korlátoznom kell a sajtószabadságot Hollandiában, korlátoznom kell a kis pártok jogát a választásokon való részvételre. Örülök, hogy nem hasonlítok arra az emberre!” Wilderst azonban nem győzte meg. “Bár lenne olyan miniszterelnökünk itt Hollandiában, mint Orbán úr” – mondta, majd ismét megkérte saját kormányfőjét, hogy legyen “tökös” és vétózza meg a költségvetést.

A koalíciós kormány másik tagja, a D66 nevű liberális párt vezetője, Rob Jetten szintén a magyar miniszterelnököt bírálta: “Egy olyan autokratikus vezető, mint Orbán, továbbra is le akarja rombolni a jogállamiságot, ezért az egész Unió hamarosan költségvetés nélkül maradhat. Ez egy autokrata kísérlet arra, hogy fenntartsa hatalmát” – jelentette ki.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201118_Orban_egy_hatalmas_hos__allitja_a_holland_szelsojobb#rss