Pfizer: Biztonságos és 95 százalékban hatékony a vakcina

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/000_8vd4nv-1.jpg
Megosztás/Share

A Pfizer gyógyszergyártó szerdán közölte, hogy koronavírus elleni vakcinája 95 százalékos hatékonysággal rendelkezik, és nincsenek súlyos mellékhatásai.

Múlt héten a cég már előrejelezte, hogy a részeredmények alapján több mint 90 százalékos hatékonysággal működik majd a vakcina,  most azonban már a kísérlet teljes adatsorát ismertették.

Az adatok azt mutatják, hogy az oltás megakadályozta a Covid-19 enyhe és súlyos formáit, és 94 százalékban hatásos azoknál az idősebb felnőtteknél is, akikre veszélyesebbek lehetnek a vírus szövődményei.

A Pfizer és a BioNTech közös vizsgálatában közel 44 ezer önkéntes vett részt. akiknek a fele kapta az meg az igazi oltást, a többiek placebót kaptak. A 170 koronavírussal megfertőződött kísérleti alany közül 162-en voltak a placebo-csoportban, és csak nyolcan lettek beoltva az igazi vakcinával. A tíz súlyos esetéből kilencen kaptak placebót.

A Pfizer és a BioNTech szerint az oltás hatékonysága a különböző korcsoportokban és etnikumokban egyenletes volt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság, az önkéntesek 3,7 százaléka panaszkodott erre a második adag bevétele után. Az idősebb felnőttek kevesebb és enyhébb mellékhatásról számoltak be a cégek szerint.

A Pfizer tervei szerint a résztvevőket további két évig figyelemmel kíséri, hogy meggyőződjön a védelem időtartamáról és hosszú távú biztonságosságáról .

A cégek azt tervezik, hogy napokon belül sürgősségi engedélyért fordulnak az Egyesült Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy a vakcina mielőbb elérhetővé váljék.

Kép: AFP

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/tudomany/2020/11/18/pfizer-vakcina-biztonsagos-95-szazalek-hatekony/