Soha ilyen sokan nem haltak meg egy nap alatt koronavírus miatt Lengyelországban

Megosztás/Share

Lengyelországban továbbra is stabil az új koronavírus-fertőzések száma, de szerdán regisztrálták a legtöbb halottat a járvány kitörése óta – tájékoztatott az MTI.

A vírusfertőzések napi növekménye szerdán 19 883 volt. Ez a mutató az előző napon is húszezer alatt maradt a közel 38 millió lakosú országban. A járvány dinamikája az utóbbi három hétben fokozatosan mérséklődött, az egészségügyi tárca jelenleg stabilizációról beszél.

A szerdai közlemény szerint egy nap alatt 603 fertőzött ember hunyt el, közülük 112-en kifejezetten a Covid-19 miatt, 491 elhunyt esetében pedig a Covid-19 és más betegségek együttes megléte okozott halált.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter sajtóértekezletén elmondta: a koronavírus-járvány központi témává lett az egészségügyben, miközben a lengyelek a betegségek „egész spektrumával” küzdenek.

Fő „gyilkosként” továbbra is a kardiológiai, valamint az onkológiai betegségek jelölhetők meg 

– emelte ki Niedzielski.

Nyugtalanítónak nevezte, hogy a nem Covid-19-betegség okozta halálozások mutatói növekednek. Mint mondta, a gyógyítás elérhetőségét csökkenti a kórházi férőhelyek átalakítása járványkezelési célokra, valamint a hagyományos, rendelőkben történő vizsgálatok helyettesítése telefonos konzultációkkal.

Az egészségügyi tárca ezért pontos útmutatókat ad ki a telefonos konzultációk alkalmazhatóságát illetően – közölte a miniszter, és azt kérte, hogy egészségügyi panaszok esetén az emberek a járvány idején se halogassák az orvosi vizsgálatokat.

A miniszter bejelentette a jövő év elején elindítandó, „járvány utáni” egészségfejlesztési programot. Ennek keretében bővítenék az onkológiai és a kardiológiai kezelési hálózatot, módosítanának a pszichológiai ellátáson is.

Annak kapcsán, hogy pszichés szempontból a járvány során elrendelt mozgáskorlátozások elemzések szerint leginkább a fiatalokat sújtják, hangsúlyt helyeznének a közösségi, helyi gondozásra a kiskorúakat a kortársak körében „megbélyegző” kórházi kezelés helyett – tette hozzá az egészségügyi miniszter. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/11/18/lengyelorszag_koronavirus_halottak/