SZFE-ügy: újabb német társulat mondta le a szereplést Vidnyánszky fesztiválján

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e5960d20-128e-4ddf-8a5e-b2aaad8f08db
Megosztás/Share

A Berliner Ensemble után a drezdai színház sem hajlandó eljönni a MITEM-re. Így vállalnak szolidaritást a Színművészeti tanáraival és diákjaival.

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Lemondja vendégszereplését a Vidnyánszky Attila által, a budapesti Nemzeti Színházba szervezett MITEM fesztiválon a Staatsschauspiel Dresden a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli „egyre agresszívabb” vita miatt – jelentette be honlapján a drezdai társulat.

A társulat még idén áprilisban adta volna elő a Bűn és bűnhődést Sebastian Hartman rendezésében, de a járvány miatt a fesztivált átszervezték 2021 májusára. A színház közleménye – amelyet először a Telex vett észre – úgy fogalmaz az SZFE-vel történt eseményekről: az egyetemet „korábban a szabad gondolkodás és a kreativitás terének” tartottak, de „Orbán nemzeti-jobboldali kormánya” kinevezett egy Vidnyánszky által vezetett, „csupa kormányhű tagból álló kuratóriumot”, amely „szinte minden jogkört megvont az addig szabad vezetőségtől”, a tiltakozásoknak pedig „nem lett semmilyen következményük”.

Joachim Klement, a színház igazgatója közölte: „A munkáinkkal mindig is a szabad társadalomért álltunk ki, amelyben a gondolat és a művészi önkifejezés szabadsága a demokrácia alapvető értékeit jelentik, és részei az emberi alapjogoknak. Ami jelenleg a magyar kulturális életben történik, megerősíti azt a benyomásunkat, hogy a művészi munkánkat felhasználnák valamiféle kultúrharc részeként. Így nem fogadhatjuk el a MITEM meghívását. Ezzel kifejezzük tiltakozásunkat, valamint szolidaritásunkat a budapesti SZFE tanárai és diákjai felé.”

A társulat sorainak előzménye lehet, hogy Vidnyánszky Attila nemrég az Európai Bizottság meghallgatásán – ahol azt állította, az SZFE-n uralkodó anarchikus állapotok már tűzbiztonsági szempontból is veszélyesek – valóban azzal érvelt saját nyitottsága mellett, hogy a MITEM-en milyen sokféle társulat lép fel.

Korábban az egyik legnevesebb német társulat, a Berliner Ensemble hasonló okokból mondta le fellépését a MITEM-en. Vidnyánszky nekik írott válaszlevelében azt írta, bízott benne, hogy bár valóban „eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást”, és a MITEM egy nyitott fesztivál, ahol az eltérő nézeteket valló művészek továbbra is szívesen látott vendégek.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/elet/20201118_SZFEugy_ujabb_nemet_tarsulat_mondta_le_a_szereplest_Vidnyanszky_fesztivaljan#rss