Trükköző kisebbség miatt bűnhődhetnek a katások

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/73962556-3-1024x576.jpg
Megosztás/Share

A kisadózók nyolc százaléka miatt bűnhődhet a becsületes kisadózók 30 százaléka jövő évtől – hívja fel a figyelmet a Minősített Könyvelők Egyesületének (MINKE) kutatása. A szervezet szerint az új szabályozás kedvez a feketegazdaság erősödésének. A szervezet álláspontja szerint létezik igazságosabb megoldás.

A koronavírus járvány miatt a legtöbb cég élete mostanában nem könnyű. Azonban tovább borzolja a katás vállalkozások idegeit a 2021-ben életbe lépő új szabályozás, amely szerint a kisadózók megbízóit évi 3 millió forint kifizetés felett büntetőadó terheli.

Az új szabályok a burkolt munkaviszonyokat akarják felszámolni, ám közben rengeteg olyan céget is sújtanak, amelynél nincs semmiféle visszaélés.

A Minősített Könyvelők Egyesülete októberben felmérést végzett 269 könyvelőiroda megkérdezésével, melyek mintegy 4380 katás vállalkozás viselkedésére látnak rá.

A MINKE felmérése alapján a szigorítás körülbelül a kisadózók 38 százalékát érinti, miközben csak kis részüknél lenne jogos. Az elemzésből az derült ki, hogy mindössze 8 százalék olyan „trükköző” kisadózó lehet, ahol jogos lehet a büntetőadó. A többi 30 százalék, azaz a kisadózók egyharmada bár tisztességesen működik, mégis hátrányos helyzetbe fog kerülni az új szabályok miatt.

Sajnos borítékolható, hogy ezt a büntetőadót a megbízók sok esetben át fogják hárítani a katás vállalkozásokra. Ez a gyakorlat akár tömegesen is megjelenhet, pedig vélhetően nem ez volt a jogalkotó szándéka – kommentált a Minősített Könyvelők Egyesületének (MINKE) elnöke. Harkai István szerint a változások a fekete-, illetve a szürkegazdaságot erősíthetik. A büntetőadó ugyanis annyira magas, hogy biztos többen meg fogják kockáztatni az elkerülését. Az is elképzelhető, hogy a kiasdózóknál a továbbiakban a 3 millió forint feletti ügyleteknél nem lesz számlaadás.

A könyvelőirodák többsége egyetért a jogalkotó szándékával és a szigorítás céljaival. Például azzal a szigorítással is, hogy egy személynek egy katás jogviszonya lehet. Azonban válaszadók mindössze 7 százaléka tartja elfogadhatónak az új szabályozást, 93 százalékuk szerint a szigorítások igazságtalanok.

A könyvelőirodák véleménye szerint a leplezett munkaviszonyt vissza lehet szorítani úgy is, hogy közben a tisztességes vállalkozások tömegeit nem éri kár. Ehhez a jelenlegi szabályozást javasolják átalakítani – mondta Harkai István.

Ennek keretében célszerű lenne, ha a jelenlegi 3 milliós értékhatárt 5 millió forintra emelnék. De az is megoldást jelenthet, ha a kormányzat pluszadót vagy szigorításokat léptetne életbe az olyan eseteknél, ahol a katás vállalkozó egy korábbi munkaadójának számláz. Az is eredményre vezethet, ha a kisadózókat az eddigieknél szigorúbban ellenőrzik. Ez esetben a feltételek sorát, amelyeket be kell tartani, akár ki is lehetne bővíteni. A lehetőségek sorában a tételes havi adó megemelését is érdemes megfontolni.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2020/11/18/trukkozo-kisebbseg-miatt-bunhodnek-katasok/