39 fegyvertelen embert öltek meg különösebb ok nélkül ausztrál katonák Afganisztánban

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Négy évig tartó belső vizsgálat után az ausztrál hadsereg beismerte, hogy a katonáik 39 fegyvertelen afgán civilt öltek meg.

A vizsgálat szerint a hadsereg egyik különleges egysége volt felelős a történtekért, ahol 2009 és 2013 között rendszeresek voltak a gyilkosságok. A csapat részben foglyokat, részben pedig földműveseket gyilkolt meg.

A 39 részletesen feltárt eset egyikében sem merült fel, hogy a katonák harci helyzetben, vagy akár támadástól tartva öltek volna. Nem lehet szó zavarról, riadalomról egyik gyilkosság előtt sem – áll a jelentésben. Ugyanakkor igyekeztek utólag vészhelyzetnek álcázni a gyilkosságokat, például fegyvereket helyeztek a halottak mellé a katonák.

Az egyik tipikus ok a gyilkolásra az volt, hogy az újoncok foglyok kivégzésével essenek át a tűzkeresztségen. A hadsereg szerint néhány erőszakos tiszt a fő felelős.

Angus Campbell, az ausztrál hadsereg főparancsnoka a belső vizsgálat eredményének ismertetésekor.Fotó: MICK TASIKAS/AFP

A gyilkosságokban a nyomozás szerint 25 katona volt érintett, és közülük 19-en kerülhetnek bíróság elé, ha a rendőrséghez átkerülő nyomozás megerősíti a hadsereg belső vizsgálatában feltártakat. A vizsgálat alatt több mint 400 tanút hallgattak ki. 

A hadsereg azt ígéri, hogy átláthatóbbá teszi a parancsnoki utasítások rendszerét, mert a tragikus esetekhez hozzájárult, hogy el lehetett kenni a gyilkosságokat. 

Jelenleg 400 ausztrál katona szolgál Afganisztánban. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/19/39-fegyvertelen-embert-oltek-meg-kulonosebb-ok-nelkul-ausztral-katonak-afganisztanban