A kommunisták segítségével hosszabbíttatta meg a szükségállapotot a cseh kormány

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=613819c7-578b-4d84-937c-165f887381a6
Megosztás/Share

A cseh kormány eredetileg 30 napos hosszabbítást kért, de végül kevesebbet kapott az egész napos parlamenti vita után. Így is épphogy csak átment a foghíjas cseh alsóházon a javaslat.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Csehországban december 12-ig meghosszabbítják a szükségállapotot – döntött csütörtökön a cseh parlament alsóháza. A koalíciós kormány eredetileg azt kérte a parlamenttől, hogy a november 20-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg. Andrej Babis miniszterelnök azzal indokolta a kérést, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

A képviselőház egész napos éles vita után végül a kormányt kívülről támogató Cseh-és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) a javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot december 12-ig hosszabbította meg. A javaslatot a 200 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 103 képviselőből 54 kommunista és kormánypárti képviselő támogatta.

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet a hónap végén november 20-ig meghosszabbítottak. A szükségállapot lehetővé tette a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket vezessen be a koronavírus-járvány megfékezésére.

Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

“A szükségállapot lehetőséget ad a kormánynak, hogy döntő változást érjen el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben” – jelentette ki Andrej Babis a képviselőházban. A napi fertőzések számának tíz napja tartó csökkenése a kormányfő szerint azt mutatja, hogy már sikerült bizonyos eredményeket elérni, ami a korlátozó intézkedéseknek köszönhető. A kormányfő ugyanakkor óva intett mindenkit, hogy azt higgye “most márt minden mögöttünk van”. “Még nincs minden mögöttünk. A veszély nem múlt el” – mondta, majd a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201119_koronavirus_csehorszag_szuksegallapot_meghosszabbitasa#rss