A medikusok után a tanárjelölteket is bevonnák a védekezésbe

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/J/jarvany-20201119.jpg
Megosztás/Share

Nem csak a középiskolai tanároknak lesz lehetőségük otthonról tanítani a következő hetekben. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár bejelentése szerint az alsóbb évfolyamokon tanítók közül is digitálisan oktathatnak azok, akiknek krónikus betegségük van, és emiatt nem vállalják a jelenléti munkát. Viszont az adott időszakban biztosítani kell a gyerekek felügyeletét is az iskolában. Pedagógusból viszont kevés van.

Több ezer pedagógus mentesülhet a járvány miatt a tantermi oktatás alól, miután a krónikus betegségben szenvedő nevelők bizonyos feltételek esetén átállhatnak digitális tanításra – közölte az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Nemzettel. A könnyítésnek örülnek az érintettek, de ha túl sokan élnek a lehetőséggel, veszélybe kerülhet a feladatellátás. A tanárok szerint érdemes lenne a pedagóguspályára készülő egyetemistákat is bevonni a gyerekfelügyeletbe.

Értelemszerűen nincs nyilvántartásunk a pedagógusok krónikus betegségeiről, de a korosztályos statisztikák alapján többezres nagyságrendről van szó

– közölte az Emmi. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke azt javasolná az intézményeknek, hogy végezzenek helyi felmérést, és beszéljék meg a pedagógusaikkal, hogy ha valaki érintett, akkor szeretne-e élni a könnyítéssel. Hangsúlyozta: ha sok kollégát érint a lépés, akkor az problémát jelenthet a feladatellátásban, hiszen például egy alsó tagozatos osztályhoz mindenképp kell felügyelet a tanteremben, miközben a tanáruk otthonról online órát tart.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint a karanténban lévők nagy száma miatt sok iskolában már most is túlterheltek a nevelők – van, ahol a takarítót is bevonták a gyermekfelügyeletbe. Az érdekvédő szerint, ahogy az orvostanhallgatók jelenleg részt vesznek a betegellátásban, a pedagógusképzésben is el lehetne képzelni hasonlót: a végzős hallgatók besegíthetnének az oktatásba, a diákok felügyeletébe.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/a-medikusok-utan-a-tanarjelolteket-is-bevonnak-a-vedekezesbe.1106202.html