A szlovák külügyminiszter szerint az uniós támogatás feltételei megegyeznek a kormányprogrammal

https://kep.index.hu/1/0/3542/35420/354205/35420553_2709727_cbd06e272abf92682b23925840e1d110_wm.jpg
Megosztás/Share

Nincs semmilyen észszerű magyarázat arra, hogy Szlovákia számára miért lennének elfogadhatatlanok az uniós feltételek, amelyek a jogállamisághoz kötnék a támogatások lehívását. Az uniós támogatási feltételek megegyeznek a szlovák kormány programjával – mondta Ivan Korčok. A szlovák külügyminiszter így reagált arra, hogy hétfőn Magyarország és Lengyelország megvétózta az Európai Unió hosszú távú költségvetését és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási tervet, amelyek összértéke 1,8 billió euró.

A szlovák diplomácia irányítója úgy fogalmazott: „Fennáll a veszélye, hogy az EU kénytelen lesz ideiglenes költségvetéssel gazdálkodni, és késlekedni fog az újjáépítési alap forrásainak felhasználása. Szlovákiának alapvető érdeke, hogy ilyen impulzusok érkezzenek Európából”. Hozzátette: még mindig lát esélyt a megegyezésre.

A német államminiszter az uniós vétóról: nem csak megoldás kell, hanem gyors megoldás

Nem népszerű az EU-ban a magyar és a lengyel kormány fenyegetőzése.

A szlovák külügyminiszter szerint a kulturális és etikai témáknak, valamint a migrációval kapcsolatos problémáknak nincs közük a jogállamiság kérdéséhez. „Nem találok semmilyen észszerű magyarázatot arra, miért lennének elfogadhatatlanok azok az uniós feltételek, amelyek a vétó tárgyát képezik” — jegyezte meg. Hozzáfűzte: ezeket a feltételeket segítségként értékeli az EU részéről a jogállamiság javítására Szlovákiában. A szlovák külügyi tárca vezetője szerint az EU az igazságszolgáltatás függetlenségét és az igazságügy hatékony védelmet várja el azoktól a tagállamoktól, amelyek európai forrásokat akarnak lehívni.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/11/19/szlovakia_veto_eu-koltsegvetes/