Idegesek és félnek a fertőzéstől a BKV-sofőrök a szakszervezet szerint

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=730bfb73-6f8e-42e4-8f61-85baad6ba72f
Megosztás/Share

Több buszvezető is azt mondta, hogy a telephelyeken nem mérnek testhőmérsékletet, és nem jutnak kézfertőtlenítőhöz.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Hetek óta sürgetik az érdekvédők a BKV-sofőrök hatékonyabb védelmét garantáló intézkedéseket, ám szerintük az illetékesek nem tettek semmit. A fővárosi közlekedési vállalat járművezetői ezért aláírásgyűjtést indítottak, az Egységes Közlekedési Szakszervezet pedig az operatív törzshöz fordult segítségért – számolt be az ATV Híradója.

A csatorna híradása szerint az érintettek azt szeretnék, hogy az elsőajtós fel- és leszállást függesszék fel, a sofőrülést válasszk el kordonnal, illetve, hogy szüneteltessék a jegyértékesítést a járatokon, hogy a sofőrök felmentést kapjanak a kötelező maszkviselés alól.

El vagyunk késve. Nem azt szeretném megvárni, míg kialakul egy gócpont, hanem ezt szeretnénk megelőzni. Mert jelen pillanatban ez az egyetlen hatékony módszer, a megelőzés. És a dolgozóink, hangsúlyozom a dolgozóink idegesek, félnek a fertőződéstől, és ezt próbáljuk megakadályozni “

– nyilatkozta az ATV Híradójában Naszályi Gábor.

A fővárosi önkormányzat mellett a BKV-t is kereste korábban a szakszervezet. A közlekedési vállalattól már közel két hónapja is a védelmi intézkedések bevezetését kérték. A járványtól való félelem mellett ugyanakkor más nehézségek is adódnak a mindennapi munka során.

A csatorna több sofőrt is keresett, de ők engedély nélkül nem nyilatkozhattak. Azt azonban többen szóvá tették, hogy a telephelyeken nem mérnek testhőt, és hogy noha kézfertőtlenítő szappan van a pihenőhelyeken, kimondott kézfertőtlenítő még sincs.

Az ATV Híradó megkeresésére a BKV azt írta, a sofőrök utastéri leválasztása és a jegyértékesítés felfüggesztése már megtörtént. Az első ajtós felszállási rend felfüggesztése és a járművek elejének kordonozása azonban nincs napirenden.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20201119_BKVsofor_szakszervezet_koronavirus#rss