Ingyenes és önkéntes lesz a koronavírus-vakcina Magyarországon

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/k__ap20201104199-e1604899439138-1024x576.jpg
Megosztás/Share

A kormány jövő szerdán értékeli az eddig meghozott intézkedéseket, így a múlt szerdán 0 órától hatályos kijárási korlátozások hatásait, és dönt arról, kell-e még valami más lépés is – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Ezért nem tudott semmit mondani arról, hogy karácsonykor milyen feltételek lesznek érvényben.

A koronavírus-oltóanyagról annyit mondott, hogy 7 vagy 8 vakcina van a harmadik tesztelési fázisban. Minden gyártóval tárgyal a magyar kormány, azért, hogy ha lesz biztonságos és hatékony oltóanyag, akkor abból jusson elegendő Magyarország számára. Az orosz, kínai, izraeli fejlesztéseken kívül vannak uniós, vagy részben európai fejlesztések, ezek közül:

  • Az Astra Zeneca vakcinájából 6,5 millió darabot kötött le Magyarország (ebből 2 adag kell)
  • A Jansen Pharma vakcinája is harmadik fázisban van, ebből bő 4 millió darabot kötött le a kormány
  • A Pfizer oltóanyagából pedig 4,4 milliót kötött le.

Vagyis összesen csak ennél a három gyártónál 12 millió adag oltóanyagra adta be igényét a magyar kormány. Ezek összesen 36 milliárd forintba kerülnek.

A majdani vakcina önkéntes és ingyenes lesz

– tett ígéretet Gulyás.

A megfeszített munka eredménye, hogy bár rohamosan nő a fertőzöttek száma és az elhunytak is 100 körül alakul, de az elhunytak aránya a fertőzöttekhez képest kedvezőbb, mint tavasszal – jelezte Gulyás. Bár minden nagyobb településen ott van a koronavírus, de az osztrák határ mentén fokozottabb óvatosság indokolt a miniszter szerint, mert ott rosszabbak a számok.

Holnap országos és önkéntes koronavírus-tesztelés indul szociális intézmények, óvodák, iskolák, kórházak dolgozóit érintve, 190 ezer ember bevonásával. Először a szociális intézmények dolgozóit tesztelik.

Kiemelt képünk illusztráció. MTI/AP/Luca Bruno

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/19/koronavirus-oltoanyag-teszteles-kijarasi-korlatozas-ingyenes-es-onkentes-lesz-a-koronavirus-vakcina-magyarorszagon/