Klímavédők tüntetnek Biden ellen főtanácsadója kinevezése miatt

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

A louisianai képviselő Cedric Richmond és Joe Biden megválasztott amerikai elnökFotó: JIM WATSON/AFP

Több klímaaktivista szervezet is tüntetést jelentett be a demokrata párt washingtoni központja, a DNC (Democratic National Committee) épülete elé, miután a sajtóban megjelent, hogy olyan tanácsadók lesznek tagjai a Biden-adminisztrációnak, akik erős kapcsolatokkal bírnak az olaj- és földgázlobbi irányába. 

Így például a kampányában is fontos szerepet játszó louisianai képviselő, Cedric Richmond lehet az elnök egyik főtanácsadója a Fehér Házban, róla pedig tavaly kiderült, hogy korábbi kampányait nagy olajvállalatok, földgázszolgáltatók és vegyiipari cégek is finanszírozták. Mégis Richmond lehet az egyik felelős a kormányban a klímaváltozás elleni védekezésért, a koronavírus-járvány megfékezéséért és a gazdasági újraindításáért is.

Erre válaszként a US Climate Action Network, a Sunrise Movement, a Climate Justice Alliance és a Indigenous Environmental Network nevű zöld érdekvédelmi mozgalmak demonstrációt jelentettek be csütörtökre, hogy „világos üzenetet” küldjenek Bidennek és csapatának, akiket egyébként támogattak a Trump elleni kampány során. 

A demonstráción várhatóan részt vesz többek közt Alexandria Ocasio-Cortez és Ed Markey szenátor, Ilhan Omar és Cori Bush is.

Biden csapatához csatlakoztak klímaszakértők is, és a megválasztott elnök ígéretet is tett arra, hogy zöld fordulatot hoz majd elnöksége, de a klímavédők biztosra akarnak menni abban, hogy ezek nem csak lózungok voltak az elnök részéről. 

A demokrata jelölt kampányában azt ígérte, hogy 2035-re karbonsemlegessé teszi az USA az áramtermelését, vagyis addig bezáratná az összes szén- és gázerőművet. 2050-re pedig az a zéró kibocsájtást érné el az élet minden területén, ahogy az EU is tervezi. Támogatni kívánja az átállást a megújulókra az ipar és a közlekedés esetében is: minderre 2024 végéig 2 billió dollárt költene. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/19/klimavedok-tuntetnek-biden-ellen-fotanacsadoja-kinevezese-miatt