Koronavírus: ennyire hatékony a legígéretesebb vakcina

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/03/5103/article_320.jpg
Megosztás/Share

A Pfizer koronavírus-vakcinájának hatékonysági mutatója a legmagasabb az eddig tesztelt potenciális védőoltások között, miközben a kutatók már a 90 százalékot meghaladó hatékonyságot jelző előzetes eredményt is biztatónak találták. A Pfizer azt reméli, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) védőoltásokért felelős tanácsadó bizottsága felülvizsgálja, és várhatóan decemberben nyilvánosan is megvitatja a szerrel kapcsolatos adatokat.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus védekezés, koronavírus megelőzésA szer hatékonysági mutatója 95 százalék. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Látszik a fény az alagút végén?

Egy másik cég, az amerikai Moderna biotechnológiai vállalat hétfőn tette közzé az előzetes adatot, amely szerint potenciális vakcinája 94,5 százalékban hatékony. A két – ribonukleinsav-hírvivő technikán alapuló – védőoltás révén megnőtt a remény, hogy sikerül véget vetni a koronavírus-járványnak, amely már több mint 1,3 millió életet követelt, gazdaságokat kényszerített térdre, és felborította a mindennapi életet.

Egy Oroszországban élő magyar szakember már beadatta magának az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett, Szputnyik V elnevezésű vakcinát. Egy tévéinterjúban elmesélte, mit tapasztalt az oltás után. Kattintson a részletekért!

Bár egyes csoportok – így az egészségügyi dolgozók – az Egyesült Államokban még idén elsődlegességet élveznek a védőoltás alkalmazásában, várhatóan még hónapokba telik, mire megkezdődik a széles körű oltókampány. A Pfizer és a BioNTech azonban a világ más gyógyszerfelügyeleti szerveinek is tervezik benyújtani a forgalmazási kérvényt és a tudósok által bevizsgált, tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban szereplő adatokat. A Pfizer megerősítette, hogy a várakozásai szerint idén legalább 50 millió adag koronavírus-vakcinát gyárt, 2021-ben pedig 1,3 milliárd adagot.

Mi a helyzet a mellékhatásokkal?

A Pfizer közölte, hogy a BioNTech német céggel közösen kidolgozott védőoltása különböző korosztályokat és etnikai csoportokat illetően egyaránt hatékony, ami azt jelenti, hogy széles körben lehetővé válik a lakosság védetté tétele. A szer hatékonysága az új típusú koronavírus által legintább veszélyeztetett 65 év feletti korosztály esetében több mint 94 százalékos volt. Az egyetlen kedvezőtlen tényező, amely az oltásban részesülők több mint 2 százalékát érintette, a fáradtság volt.

A Moderna a súlyos mellékhatások öt kategóriáját nevezte meg, amelyeket a beoltottak legalább 2 százalékánál tapasztaltak. A fáradtság gyakorisága 9,7 százalék, az izomfájdalmaké 8,9 százalék, az ízületi fájdalmaké 5,2 százalék, a fejfájásé pedig 4,5 százalék. A tű helyén a beoltottak 4,1 százalékánál jelentkezett fájdalom, 2 százaléknál pedig kipirosodás.

Márciusban kapta el a vírust, de még mindig küzd az egészségéért – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ennyire_hatekony_a_legigeretesebb_vakcina/20201119102617