Koronavírus: ezért hasznos az antigénalapú gyorsteszt

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/11/5111/article_320.jpg
Megosztás/Share

A szerdán elfogadott, nem kötelező jellegű ajánlásaiban a brüsszeli végrehajtó testület azt szorgalmazta, hogy a tagállamok az RT-PCR-vizsgálatokon felül antigénalapú gyorsteszteket is végezzenek az új típusú koronavírus terjedésének megfékezése, a fertőzések kimutatása, a karanténintézkedések rövidülése és a határokon átnyúló utazások megkönnyítése érdekében.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Európa, koronavírus antitestteszt, koronavírus gyorsteszt, koronavírus-tesztelés, koronavírus szűrésAz antigénalapú gyorstesztek alkalmazásának általánosítását javasolják.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mikor jön jól a gyorsteszt?

A bizottság szerint olyan helyzetekben kell a gyorsteszteket alkalmazni, amikor nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű PCR-teszt, de gyors diagnózisra van szükség a koronavírus-járvány kezeléséhez, továbbá a magas kockázatú csoportok és helyszínek rendszeres ellenőrzése érdekében. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ elemzése alapján kibocsátott ajánlások nyomatékosan ösztönzik az EU-tagállamokat arra is, hogy kölcsönösen ismerjék el a más tagállamok területén működő, engedéllyel rendelkező vizsgálati létesítményekben elvégzett antigén gyorstesztek eredményét. Ez ugyanis elősegítené az emberek szabad mozgását és a belső piac zökkenőmentes működését is.

100 millió eurót szánnak rá

A bizottság közölte azt is, hogy 100 millió eurót szán antigénalapú gyorstesztek megvásárlására és azok tagállamokba történő kiszállítására. Emellett további 35,5 millió eurót biztosít a szükséghelyzetekben anyagi támogatást nyújtó forrásokból annak érdekében, hogy EU-szerte támogassa a koronavírus-tesztelési kapacitások bővítését.

A szájvíz 30 másodperc alatt megöli a koronavírust laboratóriumi körülmények között – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ezert_hasznos_az_antigenalapu_gyorsteszt/20201119114447