Koronavírus: meghalt a szerb ortodox egyház feje

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/halal-e1545656761853-1024x576-1-5.png
Megosztás/Share

Irinej pátriárka 90 éves korában hunyt el.

Szerbiában 90 éves korában koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Irinej pátriárka – írja a Nova S portál alapján a Szabad Magyar Szó.

A pátriárkát még november 4-én szállították a belgrádi Karaburma katonai kórházba, mivel megfertőződött a vírussal. A szerb egyház feje krónikus szívbetegséggel is küzdött. Irinej pátriárka három nappal azt követően került kórházba, hogy részt vett a montenegrói ortodox egyházfő, Amfilohije temetésén, aki szintén a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele.

Az állami hírügynökség akkor megírta, hogy Amfilohijét nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek homlokát, kezét csókolgatták, hogy leróják kegyeletük. A gyászszertartáson több ezren vettek részt, de szinte senki nem viselt maszkot, a kötelező távolságot sem tartották be.

A temetés után Joanikije montenegrói püspök is kórházba került tüdőgyulladásra utaló jelekkel, majd kiderült, ő is megfertőződött. A szertartáson mások mellett részt vett Aleksandar Vucic szerb elnök és Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja. A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él.

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/kulfold/2020/11/19/koronavirus-meghalt-a-szerb-ortodox-egyhaz-feje/