Kövesse velünk a Kormányinfót – élő

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e955e515-0fdc-4e40-b034-773c46df3187
Megosztás/Share

A kijárási korlátozásokról, az egészségügy küzdelméről, valamint Orbán Viktor és az Európai Unió költségvetési harcáról szólt az elmúlt hét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a második online Kormányinfón számolnak be a részletekről. Kövesse velünk élőben.

Szentkirályi Alexandra a sajtótájékoztató elején mindenkinek megköszönte, hogy betartja a korlátozó intézkedéseket, majd Gulyás Gergely folytatta a kormányülés ismertetésével. Ezen a járványügyi helyzetet értékelte a kormány, a miniszter pedig külön kitért arra az “álhírre”, mely szerint a korlátozó intézkedéseket február 8-ára meghosszabbítja. Ezért az Index és a hvg.hu felelőtlen cikkét, ami erről szólt, nem lehet másként, csak álhírnek minősíteni – mondta. Hozzátette azt is, hogy az újságírók inkább előbb kérdezzennek, utána írjanak.

Gulyás úgy látja, teljesen egyértelmű volt a szabály, lapunk álláspontja szerint viszont – miközben olvasóink joggal várják el, hogy pontos és megalapozott információval találkozzanak a hvg.hu-n – szerdán a járványügyi korlátozásokról szóló hírünk egy látszólag egyértelmű jogszabályszöveg téves értelmezésen alapult. Ahhoz, hogy a dolog így alakuljon, az is kellett, hogy kellően félreérthető legyen a kedd este megjelent 505/2020-as számú kormányrendelet, amelyben a kormány „meghosszabbította a veszélyhelyzet határidejét” február 8-ig.

A kikerült rendelet megfogalmazása alapján a múlt héten bevezetett szigorú korlátozások és előírások (mint például az este 8-tól kezdődő kijárási-, a gyülekezési- és a rendezvénytilalom, a boltok kora esti zárása, a középiskolai digitális oktatás) februárig hatályban maradnak. Csakhogy a kormány azt közölte, hogy ők nem a korlátozásokat, hanem „az Országgyűlés döntése alapján csak a veszélyhelyzetet hosszabbították meg február 8-ig”, az intézkedések továbbra is december 11-ig hatályosak.

Ez valóban így van, csak – összhangban az Országgyűlés által elfogadott jogszabállyal – csak a lehetőségét teremtették meg a további intézkedésekre. A hvg.hu-nak nyilatkozó jogászok szerint azonban a kormány a múlt héten kihirdetett 484/2020-as kormányrendeletben hibát vétett azzal, hogy alkalmazhatóságról rendelkezett és nem hatályosságról, ebből adódhatott a mostani félreértés is.

A további részleteket ebben a cikkünkben olvashatja el.

Egy félreértett rendelet: miért kellett a kormánynak belenyúlnia a veszélyhelyzet szabályozásába?

A kormánynak muszáj volt olyan rendeletet hoznia, amivel fenn tudja tartani a felhatalmazási törvény hatályba lépése előtt hozott intézkedéseket, de a kedden este kihirdetett jogszabály szövege félreérthető volt, és sokan félre is értették. A kormány szándékos rémhírterjesztést kiáltott, pedig valójában olyan rendelet született, amelyet ugyan december 11-ig lehet alkalmazni, de február 8-ig hatályos.

Gulyás azzal folytatta, hogy a kormány jövő szerdai ülésén értékeli az eddigi szigorítások eredményét. Az ország egészében jelen van a fertőzés, minden nagyobb településen vannak betegen, de az osztrák határ mentén kifejezetten rosszak az adatok. Az ingázóktól fokozott figyelmet és óvatosságot kérnek.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201119_Kormanyinfo_Gulyas_Gergely#rss