Lengyel miniszterelnök: Egy ilyen EU-nak nincs jövője

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerda este tájékoztatta a varsói parlamentet a lengyel – magyar közös vétóról, amellyel a két ország akadályozza az EU költségvetésének elfogadását, a jogállamisági mechanizmus elleni tiltakozásul.

Morawiecki minden eddiginél keményebben szidta az EU-t. A mechanizmust a kommunista propagandához hasonlította, és bunkósbotnak nevezte, amivel az európai oligarchák a gyengébb országokat akarják igazságtalanul rendszabályozni.

“Egy ilyen EU-nak nincs jövője”, mondta, majd hozzátette azt is, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt “összeomolhat az EU”.

Az ellenzéki képviselők hazugnak, a nemzeti ügyek elárulójának nevezték a vitában a kormányfőt. 

Mateusz MorawieckiFotó: PETRAS MALUKAS/AFP

A legnagyobb ellenzéki lap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztő-helyettese szerint ez volt a lengyel kormányfő első Polexit beszéde, azaz megkezdődött a lakosság felkészítése egy esetleges lengyel kilépésre. Az egyik jelentős kormánypárti portálon pedig arról jelent meg cikk, hogy a jogállamisági mechanizmus olyan Európának, mint a müncheni egyezmény volt 1938-ban, ahol Hitler elfogadtatta a nyugati államokkal a követeléseit. (notesfrompoland

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/19/lengyel-miniszterelnok-egy-ilyen-eu-nak-nincs-jovoje