Magyar sürgősségi szakorvos: Ennyi és ilyen súlyos beteget soha nem láttam

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/73998628-4-e1605770052518-1024x578.jpg
Megosztás/Share

Én is egy városi kórház sürgősségi osztályán dolgozom. Oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvos vagyok. 12 éve dolgozom. Játszhatunk itt matekot, csűrhetjük és csavarhatjuk. Csak így tovább! De attól én még ilyet nem éltem meg eddig

– osztotta meg Boldogkői Zsolt virológus-genetikus Somodi-Botos Annamária szakorvos tapasztalatait Facebook-oldalán, szúrta ki a Magyar Hang.

Boldogkői a posztban azt írta, Somodi-Botos Annamária korábbi TDK-hallgatója volt, tizenkét évvel ezelőtt diplomázott. A szakorvos a bejegyzésben azt írta:

Folyamatosan dolgozunk, folyamatosan érkeznek a covid-oldalra. Tegnap a 12 órás műszakomból egy alkalommal öltöztem ki fél órára. Mondják erre is, hogy lehetetlen. Tavasszal én is azt mondtam fél óra után. Megedződtünk. Érkeznek.

Hozzátette: „Ennyi kétoldali tüdőgyulladást soha nem láttam. Fulladnak. Nagyjából hozzák az ismert képet: a legtöbben idősek. De mindig vannak fiatalabbak is.”

Somodi-Botos Annamária hangsúlyozta: nem a védőruha miatt kimerítő egy műszak, hanem „a végeláthatatlan, megfeszített betegellátás okán”, így néhány óráig elaludni sem tud, amikor átadja, pedig ez nála nagy szó, mert egyébként öt perc alatt elalszik.

Igazából el sem tudjuk mondani reálisan mi a helyzet azoknak, akik a falakon kívüli életükkel, felelősségteljes, szabálykövető viselkedésükkel tehetnének azért, hogy a falakon belül a gyakran súlyos állapotú és már most kritikus számú beteg és az eü. ellátók helyzete jobb irányba tartson

– fogalmazott.

Az orvos azt írta, az elmúlt tizenkét év alatt ennyi és ilyen súlyos beteget, ennyi kétoldali pneumoniát, rossz vérgázértéket még soha nem látott. Hozzátette:

Önmagában nem ez a vírus a katasztrófa, nem is az egészségügy vagy amit még célkeresztbe állítunk. Az emberi felelőtlenség teszi azzá.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Csóti Rebeka / 24.hu

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/19/magyar-surgossegi-szakorvos-ennyi-es-ilyen-sulyos-beteget-soha-nem-lattam/