Magyarok végeznek Covid-gyógyszerkísérleteket az űrben

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/gettyimages-1248873601-e1605717263164-1024x575.jpg
Megosztás/Share

A COVID-19 járvány új és sürgető kihívások elé állította a gyógyszeripari kutatókat. Az egyesült államokbeli Gilead Sciences vállalat Veklury nevű, remdesivir hatóanyagot tartalmazó készítménye volt az első COVID-19-fertőzés kezelésre alkalmazható gyógyszer, amelyet több, mint 50 országban engedélyeztek ideiglenesen. Ez egyben az első olyan termék, amely 2020 októberében megkapta az amerikai élelmiszer-és gyógyszerfelügyelettől (FDA) a teljes körű, tehát nem ideiglenes és sürgősségi engedélyt a felhasználásra.

Ez a hatóanyag intravénás úton egy oldékonyságfokozó segédanyag, az úgynevezett SBECD ciklodextrin jelenlétében juttatható be. Jelenleg a Veklury az egyik legígéretesebb gyógyszer a COVID-19 kezelésére. Klinikai kísérletekkel igazolták, hogy a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzött felnőtt betegek felgyógyulási ideje a remdesivir alkalmazása esetén rövidebb volt a placebo (hatóanyag nélküli készítményt kapó) csoportéhoz képest.

A magyar InnoStudio Zrt., amely az űrkémia, mint új iparág vezető nemzetközi szereplője, és a CycloLab Kft., a remdesivir segédanyagának elsődleges európai gyártója, közös kutatási vizsgálatában a világon elsőként, a mikrogravitáció lehetséges hatásait vizsgálja a remdesivir-SBECD kölcsönhatás során.

Fotó: Ulrich Perrey / POOL / AFP

Dr. Darvas Ferenc, az InnoStudio elnöke; Dr. Mezőhegyi Gergő, projekt menedzser; Dr. Szente Lajos, a CycloLab társalapítója; és Dr. Puskás István, vezető formulációs fejlesztő elmondták: „a kísérlet eredménye hozzájárulhat a remdesivir-SBECD kölcsönhatás mechanizmusának jobb megismeréséhez és fiziko-kémiai tervezhetőségéhez, amely által a jelenleginél akár jelentősen nagyobb gyógyszerhatékonyságot érhetünk el. A jelenlegi 3%-os remdesivir/SBECD arány lehetséges növelésével

a gyógyszer alkalmazhatósága magasabb kockázatú célcsoportokra, például veseelégtelenségben szenvedő COVID-19 fertőzöttek számára is kiterjeszthetővé válik.

A kutatás a mikrogravitációs környezet előnyeit kombinálja a gyógyszerkutatással, amellyel egyben kezdeményezzük, hogy a gyógyszeripari vállalatok kapcsolódjanak be a már számos űrügynökségnél és űripari cégnél terítéken lévő, űrbeli gyógyszerfejlesztési törekvésekbe.”

A kutatók a japán Japan Manned Space Systems Corporation és a belga Space Applications Services cégek űrtechnológiai platformjait használják a kísérleti vizsgálatokhoz. A mintákat a SpaceX Dragon űrhajó CRS-21 nevű kereskedelmi missziója szállítja a Nemzetközi Űrállomásra 2020 decemberében.

Főkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/tudomany/2020/11/19/covid-19-koronavirus-nemzetkozi-urallomas-mikrogravitacio-remdesivir/