Még nyáron feloszlott a vizsolyi képviselő-testület, de idén már biztosan nem lesz időközi választás

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=b15212fe-f348-4466-a609-c745a656ab8b
Megosztás/Share

Egyre feszültebb a viszony Palotás András polgármester és a képviselő-testület között az Átlátszó szerint. A novemberi időközi választást viszont elsodorta a februárig tartó vészhelyzet.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Feloszlatta magát augusztusban Vizsoly képviselő-testülete, az ezt indítványozó képviselők szerint ugyanis Palotás András polgármesterből hiányzott a hajnaldóság az együttműködésre. Palotás mással magyarázta ezt az Átlátszónak: szerinte azért oszlott fel a testület, mert ő feljelentést tett amiatt, hogy a tagok – ugyanazok, akiket 2014-ben is megválasztottak – jelentős hiányt hagytak hátra öt év alatt.

A feljelentésről Palotás semmilyen részletet nem árult el, a rendőrségtől azt tudta meg a lap, hogy valóban fordult hozzájuk valaki ilyen ügyben, de az ügyet hatáskör hiányában továbbították a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának. A NAV szintén megtagadta a válaszadást.

Palotást a Fidesz támogatásával választották meg tavaly októberben. Az orvos-borász polgármesternek több, kérdéseket felvető, a praxisát és a szőlőbirtokát érintő ügyét is felemlegette cikkében az Átlátszó.

A helyzet a lap szerint egyre feszültebb, a novemberi időközi választás azonban – mint csütörtökön a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról kiderült – a veszélyhelyzet miatt elmarad. Az időközi választás új időpontját a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül kell újra kitűznie a helyi választási bizottságnak. A vészhelyzetet viszont a kormány egy kedden este kihirdetett rendelettel február 8-ig meghosszabbította.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201119_vizsoly_feloszlott_kepviselotestulet_csuszo_idokoz_palotas_andras#rss