Milliárdos céget kap a Szeged-Csanádi Egyházmegye az államtól

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c5d01744-a1e1-4572-bedd-170df6c830ff
Megosztás/Share

A főleg megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt-t adja az állam az egyházmegyének. Az egymilliárd forintos árbevételű vállalatot 15 éven át csak miniszteri engedéllyel adhatja el a Szeged-Csanádi egyházmegye.

Az ingyenes átadást a szerdai Magyar Közlönyben jelentette be a kormány. Az állami vállalat árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot, közel ezer főt foglalkoztatnak, közülük hatszázan megváltozott munkaképességűek. A SZEFO Zrt 1993 óta működik Szeged központtal, de hét településen van telephelye a kötöttárut gyártó állami cégnek. A bevételük jelentős része az Olaszországba exportált termékekből folyik be, az adózott eredményük évek óta 10 és 20 millió forint között van.

Két évvel ezelőtt azzal került a hírekbe az állami fonalfeldolgozó, hogy nem hivatalos források szerint a gyár beszállhat a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 2Rule sportmezek gyártásába, ahol nanoezüsttel kezelt alapanyagokat használnának fel a mezek varrásánál. (A cég már régóta alkalmazza az eljárást termékeinél.) Később elcsendesedtek az erről szóló hírek. A két évvel ezelőtti hvg.hu cikkben már megemlítettük, hogy az állami cég és a Szeged – Csanádi Egyházmegye szoros kapcsolatban áll, mivel az egyházi intézményekben gondozottak közül többen a gyárban dolgoznak, illetve az egyházmegye kölcsönt is biztosított az állami cégnek.

A szerdai Magyar Közlönyben közzétettek szerint a cég részvényeit ingyenesen átadják a Kiss-Rigó László (képünkön) vezette Szeged-Csanádi Egyházmegyének, amely 15 évig csak akkor adhatja el a gyárat, ha erre a minisztertől engedélyt kap.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20201119_Milliardos_ceget_kap_a_SzegedCsanadi_Egyhazmegye_az_allamtol#rss