Moszkva a Szputnyik V vakcina tanúsítását kérte a WHO-tól

https://kep.index.hu/1/0/3541/35419/354192/35419275_2709629_1fc0db85952af5653f4e36dd74abf763_wm.jpg
Megosztás/Share

Oroszország benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) a Covid-19 ellen kifejlesztett első vakcinája, a Szputnyik V tanúsítási kérelmét – jelentette ki Melita Vujovic, a WHO moszkvai képviselője az orosz médiának nyilatkozva.

A WHO még egyetlen vakcinát sem jelentett be, mert ezt megelőzően minden vakcinának át kell mennie az Emergency Use Listing rendszer értékelésén. Ez egy feltételes a tanúsítvány, amelyet világjárvány idején szoktak kiadni

– mondta Vujovic az Eho Moszkvi rádiónak, hozzátéve: ilyen tanúsításon az ország összes vakcinájának át kell esnie, Oroszországból a Szputnyik V gyártói már beadták tanúsítási korvényüket a WHO központjának. Vujovic a Rosszija 24 hírtelevíziónak kijelentette, hogy a Szputnyik V kidolgozói átadták a WHO-nak a vakcina dokumentációját, a fejlesztők és az egészségügyi szervezet eljárásértékelő részlege között „párbeszéd folyik”. Mint mondta, „az oltóanyag-fejlesztési eljárás befejezése után” a WHO közleményt jelentet majd meg a honlapján – írja az MTI.

A moszkvai Gamaleja Intézet által kifejlesztett Szputyik V humán adenovíruson alapuló vektorvakcinát augusztus 11-én jegyezték be Oroszországban. Az oltóanyag ismert eljáráson alapul, amelynek segítségével egy sor más vakcinát is kidolgoztak. Az orosz egészségügyi tárca szerint a hasonló elven előállított készítmények a tapasztalata szerint két évig terjedő védettséget nyújtanak.

A WHO szerint a világon jelenleg mintegy 170 projekt irányul az új koronavírusos fertőzés elleni vakcina kifejlesztésére.

Vujovic úgy vélekedett, hogy 2021 végére megfelelő mennyiségű vakcina megléte esetén 2 milliárd ember kaphatja meg a védőoltást.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/11/19/moszkva_oroszorszag_vakcina_koronavirus_who/