Nem kell maszkot viselniük az autistáknak

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=8fc71ca4-eae4-4b94-a463-946f42d59fd6
Megosztás/Share

Egy új kormányrendelet felmenti őket a kötelezettség alól.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Meghallotta a kormány azoknak a kérését, akik az autizmussal élők számára mentességet kértek a maszkviselési kötelezettség alól. Egy új, a csütörtökön a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében „az autizmus spektrumzavarral élő személyeknek” – a 6 évnél kisebb gyerekekhez hasonlóan – nem kell maszkot hordaniuk.

Állapotukat a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal vagy az e célból kiállított, a fogyatékos állapot fennállását igazoló dokumentummal, továbbá orvosi igazolással igazolhatják.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége korábban a belügyminisztertől kért segítséget a szigorú maszkviselési szabályok miatt. A szervezet azt szerette volna elérni, hogy a súlyos autizmussal, valamint az értelmi fogyatékossággal élő emberek kapjanak felmentést a többségükben egyszülős családok számára megoldhatatlan, hogy hozzátartójuk nem tudja elviselni magán a maszkot, és így a büntetés kockázata nélkül nemcsak a tömegközlekedési eszközöket nem tudják használni, hanem boltba, gyógyszertárba sem tudnak elmenni. A kormányrendelet az értelmi fogyatékossággal élőkre nem tér ki.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201119_koronavirus_autizmus_fogyatekkal_elok_maszkviseles#rss