Olasz kormányfő: Karácsonykor nincs puszilkodás!

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d149e121-7d0d-4cff-b156-9f2f98ad2dc1
Megosztás/Share

Visszfogott ünneplésre kérte honfitársait az olasz kormányfő csütörtökön, amikor egy nap alatt több mint 36 ezer új koronavírusos-beteget találtak, és 653-an haltak meg a betegségben.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Nincs puszilkodás, nincs egymás ölelgetése, kerülni kell a nagy vacsorákat szenteste, józan ésszel kell ünnepelni

– mondta mondta Giuseppe Conte kormányfő csütörtökön. A miniszterelnök arra kérte honfitársait, hogy visszafogottan ünnepeljenek karácsonykor. Conte szerint egy hét korlátok nélküli ünneplésnek “meg lehet az ára, így januárban a járványgörbe ismét megugorhat, és ezt nem engedhetjük meg magunknak”.

Sajtóértesülések szerint az utóbbi hetekben bevezetett korlátozások december 3-i határideje után a hatóságok enyhíteni fognak, ha a járványgörbe megengedi. Ezzel kívánják segíteni a kereskedelmet és vendéglátást. A karácsonyi ünnepek alatt azonban ismételt szigorításra készülnek az országon belüli mozgás, a családi összejövetelek és tömörülések fékezésére.

Az országban csütörtökön egy nap alatt 36 176 új fertőzöttet szűrtek a korábbi több mint 34 ezer után, de húszezerrel több tesztet is végeztek. Az aktív betegek száma meghaladta a 760 ezret. Az elmúlt 24 órában 653 beteg halt meg a korábbi 753-hoz képest. A halottak létszáma elérte a 47 870-t – derült ki az olasz egészségügyi minisztérium adataiból.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is Lombardia tartományban regisztrálták, ahol a halottak száma február óta túllépte a húszezret.

Domenico Arcuri járványbiztos jó hírnek nevezte, hogy egy nap alatt negyvenkét beteg került intenzív osztályra a két nappal ezelőtti százhúszhoz képest. Lélegeztetőgépen jelenleg 3712 beteg van. Arcuri szerint az utóbbi négy hétben a járvány terjedése lassult a korlátozó intézkedéseknek köszönhetően. A “vírus ereje azonban nem csökkent.” A következő időszakban az adatok további javulását várják.

Az olasz oktatási miniszter már a tantermi tanítás téli szünet utáni újraindításáról beszélt. Erre a gimnáziumok első osztályától kezdve kerülne sor, ajol jelenleg digitális oktatás van. Szakértő orvosi vélemények szerint azonban januártól a járványhelyzet kritikus időszaka kezdődhet, ahogyan idén év elején is történt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201119_koronavirus_olaszorszag_karacsonyi_intelmek#rss