Penészes lesz a tüdõ, ha koszos maszkot hordunk?

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/23/5123/article_320.jpg
Megosztás/Share

A sokszor használt maszkok koszolódnak, baktériumokkal szennyeződnek, esetleg penész is megjelenhet rajtuk – hívta fel a figyelmet a 24.hu. A portál emellet arra kereste a választ, hogy a maszkon megtelepedő kórokozók miatt milyen egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve, ha koszos védőeszközt viselünk. Elszaporodhat-e például a tüdőnkben a penész emiatt? A kérdés megválaszolásához Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségét kérték.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus maszk, koronavírus maszkviselés, koronavírus tüdő, penészA sokszor használt maszkok koszolódnak, baktériumokkal szennyeződnek.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Penész a tüdőben – valós az aggodalom?

Egyes gombák már alapból élnek az emberi szervezetben anélkül, hogy bármiféle gondot okoznának. Bizonyos gombák megjelenése vagy túlszaporodása azonban akár komoly egészségügyi problémát is okozhat – ezeket kórokozó gombáknak szokás hívni. Amikor pedig órákra eltakarjuk az arcunkat, akkor a maszkban kialakuló meleg és párás környezet valóban ideális körülményeket teremt a gombáknak.

A védőeszköz bepenészedéséhez azonban az kell, hogy a maszkot ne is hagyjuk se megszáradni, se szellőzni, például egy bekötött nejlonzacskóban tárolva. Ha pedig ezek után valaki ismét felvenné a szennyezett maszkot, akkor valóban van rá lehetőség, hogy a penészgondba a tüdőbe is bekerüljön, de alapesetben ez csak súlyosan immunkárosodott személynél fordulhat elő – ismertette a szakember. A normális immunrendszerrel rendelkező emberek esetében tehát a tüdő bepenészesedésének kockázata minimális.

Ettől még fontos a higiénia

Ettől függetlenül rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a védőeszköz megfelelő időközönkénti cseréjére, a többször használatos darabok esetében pedig a rendszeres mosásra és fertőtlenítésre. A maszkon ugyanis számos kórokozó megtapadhat, majd könnyen be is juthat a szervezetünkbe testünk “bejáratain”, vagyis a szájon és az orron keresztül. A tüdőgyógyász ezért hangsúlyozta, hogy legfeljebb naponta cseréljünk maszkot, a textilből készült darabokat pedig mindig mossuk is ki 1 nap viselés után.

A szakember elmondása szerint attól nem kell tartanunk, hogy a kilélegzett levegőben természetes módon megtalálható mikroorganizmusok a maszk belső felületén felszaporodva “visszafertőznek” minket. A problémát inkább a kívülről érkező szennyezőség jelenti. A zsebünkben, zacskó nélkül tárolt maszk például könnyen érintkezhet pénzzel, a kulcsunkkal vagy a mobiltelefonunkkal – azt pedig valószínűleg nem kell részleteznünk, hányfajta kórokozó telepedhet meg ezek felületein.

A szájvíz 30 másodperc alatt megöli a koronavírust laboratóriumi körülmények között – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/peneszes_lesz_a_tudo_ha_koszos_maszkot_hordunk/20201119144136