Szlovákiában decemberben újra letesztelnek mindenkit

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Igor Matovics miniszterelnök maszkban és kesztyűben érkezik egy sajtótájékoztatóra 2020 márciusábanFotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Igor Matovič a csütörtöki kormányülést követő sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy legkésőbb karácsonyig újabb általános tesztelésre lesz szükség Szlovákiában. A szlovák kormányfő szerint a kormánytagok közül senki nem ellenezte a felvetést. 

Matovič ugyanitt arról beszélt, hogy a szlovák járványügyi szakértők és a kormányzati válságstáb számára egyaránt nagyon hasznos volt a teljes lakosság letesztelése, és arra az álláspontra jutottak, hogy amennyiben nem szeretnék túlterhelni az egészségügyi rendszert, a tömeges tesztelést meg kell ismételni. 

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az átfogó teszteléshez nagy mennyiségű antigén teszt beszerzése szükséges, és ennek előkészítéséhez már hozzáfogtak. 

A tesztelés menete az első országos teszteléshez hasonló módon zajlik majd: először az összes régióban tesztelnek,  majd az alaposabban átfertőződött országrészekben, végül azokban a krízisövezetekben, ahol a második körben a legmagasabb átfertőzöttséget tapasztalták. 

Matovič azt is mondta, hogy ha az emberekben nem lesz hajlandóság az önkéntes tesztelésre, akkor decemberben teljes lezárásra lehet szükség, ami gazdaságilag nagyon megroppantaná Szlovkákiát. 

Az országban október második felében – több körben – összesen 3,6 millió embert teszteltek le, akiknek 1 százalékánál mutatták ki a koronavírust. (Új Szó)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/19/szlovakiaban-decemberben-ujra-letesztelnek-mindenkit