Több mint 12 millió adag vakcinát kötött le Magyarország

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/08/5108/article_320.jpg
Megosztás/Share

Egy Oroszországban élő magyar szakember már beadatta magának az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett, Szputnyik V elnevezésű vakcinát. Egy tévéinterjúban elmesélte, mit tapasztalt az oltás után. Kattintson a részletekért!

A kormányinfón ezúttal is főként a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új döntésekről és fejleményekről volt szó. A miniszter ismertette, hogy az oxfordi vakcinából 6 és fél millió, a Pfizer oltóanyagából pedig több mint 4,4 millió adagot kötöttek le, valamint egy harmadik szerből is lefoglaltak már egy jelentős mennyiséget. Így összesen legalább 12 millió adag védőoltás érkezhet majd a jövőben Magyarországra, ami több mint 36 milliárd forintba kerül majd. Ebben azonban még nincsenek benne az orosz és kínai oltóanyagok. Hangsúlyozta, az oltás mindenképpen ingyenes és önkéntes lesz, a tömeges vakcinálás pedig egy oltási program szerint zajlik majd.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus járványhelyzet, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag, koronavírus korlátozásokÖsszesen legalább 12 millió adag védőoltás érkezhet majd a jövőben Magyarországra.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Kell-e további szigorítás, hosszabbítás?

Ahogy már olvashatták a HáziPatika.com-on, az Országgyűlés keddi döntése alapján 2021. február 8-áig meghosszabbította a kormány a koronavírus-járvány második hulláma miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. Az ezzel összefüggő járványügyi intézkedések azonban egyelőre csak december 11-éig vannak érvényben, a védekezés eredményeit és a további szigorítások szükségességét pedig 2 hetente értékeli a kormány. “Nem tudjuk, hogy meg kell-e hosszabbítani az intézkedéseket, de mindenképpen időben tájékoztatjuk a döntésekről a lakosságot” – fogalmazott Gulyás Gergely. Mint mondta, legközelebb a jövő szerdai ülésen tárgyalják a hosszabbítás, illetve a szigorítás lehetőségeit.

Indul a tanárok heti tesztelése

A kormányifón az is elhangzott, hogy hamarosan indul a pedagógusok és a szociális intézmények dolgozóinak heti tesztelése. A koronavírus-szűrés önkéntes alapon történik majd, tehát az vesz részt benne, aki szeretne, nem teszik kötelezővé. A miniszter megemlítette azt is, hogy már minden nagyobb településen vannak COVID-beteg, az osztrák határnál azonban – ahol a munkavállalók napi szinten ingáznak a két ország között – súlyosbodik a helyzet, ezért fokozott óvatosság ajánlott az érintetteknek. Kiemelte továbbá, hogy az egészségügy képes kezelni a megnövekedett esetszámmal járó terhelést.

Márciusban kapta el a vírust, de még mindig küzd az egészségéért – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/tobb_mint_12_millio_adag_vakcinat_kotott_le_magyarorszag/20201119111745