Több rekordot is megdöntött a magyar lakosság pénzügyi vagyona

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e6d20b7a-0e07-4f7c-ae72-6aab68f60bfe
Megosztás/Share

Szeptember végén soha nem látott összegű, 63 804,2 milliárd forintnyi pénzügyi vagyon volt a lakosságnál – írja a Napi.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által nyilvánosságra hozott adatok alapján. Ebben egyebek mellett a készpénz, a bankbetétek, az értékpapírok, a biztosítások, a részvények és az üzletrészek szerepelnek, az olyan vagyonelemek mint az ingatlanok, az autók, a műtárgyak, az arany vagy az ékszerek, nem.

Az első kilenc hónapban a friss megtakarítások volumene 2622 milliárd forint volt, 16,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ez persze érthető, még akkor is, ha sokan vesztették el a munkahelyüket, vagy legalábbis a fizetésük egy részét. A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések ugyanis visszafogták a pénzköltési lehetőségeket, ráadásul válságban felértékelődik a megtakarítások szerepe – vagyis

a lakosság – és a vállalkozások is – hajlamosabb spórolni, a bizonytalan környezetben elhalasztani halasztható kiadásait.

Kiderült az is, hogy bár a járvány idején biztonságosabb kártyával fizetni, a lakosság ragaszkodik a készpénzhez.

A készpénzben lévő megtakarítások mennyisége 5713,7 milliárd forintos rekordra ugrott.

Összesen 485 milliárd forintnyi friss készpénzzel gyarapodott a vagyon, de a forint gyengülésén is kerestek a befektetők több mint 32 milliárd forintot.

A háztartásoknál lévő, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya a történelem során először átlépte a 9 ezer milliárd forintot.

Ennek döntő része, 8733,5 milliárd forintnyi, állampapír volt. Az állam számára jó hír, hogy a rövid futamidejű papírok mennyisége a lakosságnál folyamatosan csökken, a hosszúaké pedig nő, ezért az állam finanszírozása egyre kiszámíthatóbb. A lakosság az idén kilenc hónap alatt csaknem 700 milliárd forintnyi rövid állampapírt váltott vissza vagy nem újított meg, míg hosszú kötvényekbe, főleg Magyar Állampapír Pluszban vagy Prémium Magyar Állampapírba 1354 milliárd forintnyi friss megtakarítás került. A többi hitelpapír kevésbé kelendő, banki és vállalati kötvényt néhány tízmilliárd, külföldi kötvény valamivel több mint 200 milliárd forint értékben tart a lakosság.

Már 4400 milliárd forintért vett a lakosság a szuperállampapírból

A jegybank lassabb növekedést és erőteljesebb inflációt jövendöl 2020-ra, mint a kormány, de abban egyetértenek: a bérek továbbra is erőteljesen emelkednek. A legnagyobb kockázatot a forint árfolyama jelenti az új évben.

A másik oldalon a háztartások tartozásai 11 ezer milliárd forint fölé emelkedtek a harmadik negyedév végére, ami 2011 végi, vagyis a kedvezményes árfolyamú végtörlesztés előtti szint. Ezen belül

a banki hitelek állománya 9600 milliárd forint fölött van, amiben szerepet játszhat a törlesztési moratórium is, hiszen a tőketartozás a moratóriumos hiteleknél nem csökken.

A lakáshitelek piaca továbbra is pörög, sok a folyósítás, és a fogyasztási hitelpiac is erős a babaváró támogatásnak köszönhetően. Egyéb tartozása is van a lakosságnak, mintegy 1500 milliárd forintnyi. Ebből nem egészen 650 milliárdot tesznek ki az adó- és járuléktartozások.

Összességében véve a háztartások nettó pénzügyi vagyona 52 673,6 milliárd forintos pluszban van a jegybank számításai szerint, vagyis ennyivel haladja meg a pénzügyi eszközök értéke a tartozásokét.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20201119_A_magyar_lakossag_penzugyi_vagyona_tobb_rekordot_is_megdontott#rss