Újabb országos tesztelést tartanak Szlovákiában

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f33da7a4-d277-4382-9643-ebc22fa428e5
Megosztás/Share

Karácsony előtt ismét le akarják szűrni a lakosságot, de várhatóan nem ez lesz az utolsó ilyen akció Szlovákiában.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Újabb, az egész lakosságot érintő koronavírus-tesztelés lesz Szlovákiában még az ünnepek előtt – jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök Pozsonyban, a kormány csütörtöki ülése után.

Matovic egyelőre nem árult el részleteket az egész lakosságot érintő tesztelés újabb, immár harmadik fordulójáról vagy annak időpontjáról. Azt azonban elmondta, hogy a kormányülésen egy miniszter sem ellenezte az újabb fordulót, holott annak már megvalósított és a kormány által sikeresnek minősített előző köreiről megoszlik a szakértők és a lakosság véleménye is.

Matovic az újabb átfogó tesztelés szükségességét azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a kormány központi válságstábja úgy értékelte: az előző fordulók segítségével sikerült visszaszorítani a fertőzöttek számának emelkedését.

© AFP / Vladimir Simicek

Szlovákiában október végén és november elején már tartottak egy-egy, az egész lakosságot érintő szűrést antigéntesztek felhasználásával, a most következő hétvégén pedig regionális szinten, csaknem ötszáz településen folytatják a vizsgálatokat. Az egész lakosságot érintő tesztelés elvben önkéntes volt, de azokra, akik nem vettek részt rajta, hetekig kijárási korlátozások vonatkoztak.

Az 5,5 milliós Szlovákiában az első fordulóban hivatalos adatok szerint nagyjából 3 millióan, a másodikban valamivel több mint 2 millióan vettek részt. A fertőzöttek aránya a két kör között a kormány által közzétett adatok szerint 58 százalékos csökkenést mutatott.

A csütörtöki kormányülés után nyilvánosságra került, újabb antigéntesztek állami beszerzésére vonatkozó információk szerint feltételezhető, hogy Igor Matovic kormánya a most beharangozott tesztelés mellett továbbiakkal is számol. Erre enged következtetni a szlovák hírügynökség jelentése, amely szerint Richard Sulík gazdasági miniszter 16 millió teszt beszerzésére kapott megbízatást az év végéig.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ csütörtökön közétett adatai szerint Szlovákiában szerdán közel 8 ezer PCR tesztet végeztek, s ezek alapján 1665 új fertőzöttet regisztráltak. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma október közepén indult újra emelkedésnek, az utóbbi tíz napban hullámzik, de enyhén csökkenő tendenciát mutat.

Az országban a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 91 ezer embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, és eddig már több mint 989 ezer PCR-tesztet végeztek el. Jelenleg 1806 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban. Hivatalos források 579 halálesetet tulajdonítanak a kórnak.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20201119_orszagos_teszteles_szlovakia#rss