Varga Mihály szerint ki kell nyitni a pénzcsapot

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d87320f3-6da5-4ad8-a371-9148357d8756
Megosztás/Share

A válság miatt az államnak az eddigieknél jobban kell költekeznie a pénzügyminiszter szerint. A nagyvállalatok beruházásait támogató program eredetileg 15 milliárdos keretét a kormány már 80 milliárdra tolta föl.

A kormány 40-ről 80 milliárd forintra emeli a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program idei keretét – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály a tárca közleménye szerint a Vajda-Papír Kft. legújabb, a program keretében megépülő gyártóüzemének digitális alapkőletételén beszélt a keret megduplázásáról.

Költekezni kell

A gazdasági válságból való kilábaláshoz

szükséges átmenetileg az eddiginél költekezőbb fiskális politikát folytatni,

a kormány a gazdaságpolitikai céljait  azonban nem adja fel – mondta a pénzügyminiszter.

Fenn kell tartani a gazdaság szereplőinek a bizalmát és a vállalkozások beruházási hajlandóságát – magyarázta Varga Mihály, hozzátéve: ahogy a járvány tavaszi hulláma után, úgy most is az a cél, hogy a gazdaság működőképessége fennmaradjon, és Magyarország mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára. Ezt hivatott elősegíteni a Nagyvállalati Beruházási Támogatás, amely már közel 300 milliárd forintnyi fejlesztéshez járult hozzá, és újabb beruházások várhatók a közeljövőben. Ezért döntött a kormány tavasszal az eredeti, 15 milliárd forintos keret 40 milliárdra történő emeléséről, míg a mostani, újabb növeléssel ez az összeg már 80 milliárd forintra emelkedik.

Saját lábra kell állni a higiéniában

A Vajda-Papír 16 milliárd forintos beruházása 600 munkahelyet véd meg és 50 új munkahelyet teremt, amihez a kormány 5,5 milliárd forintos támogatást nyújt – közölte Varga. A miniszter hangsúlyozta: a járvány megmutatta, hogy Magyarországnak saját lábára kell állni több iparágban, így az egészségipar mellett többek között a higiéniai termékeket előállító cégeknek jelentősége is nőtt. A kormány ezért támogatja azokat a beruházásokat, amelyek erősítik az önellátást, és a növekedés további forrását jelentik.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20201119_Varga_Mihaly_Ki_kell_nyitni_a_penzcsapot#rss