Veszélyben érzik magukat a Facebook moderátorai, nyílt levelet írtak Mark Zuckerbergnek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=3f255b5c-22cb-4285-990e-e771bc6f4593
Megosztás/Share

Szigorúbb járványügyi intézkedéseket várnak, és azt, hogy engedjék őket otthonról dolgozni.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Több mint 200 európai és amerikai moderátor írt nyílt levelet Mark Zuckerbergnek, mert úgy érzik, hogy a cégnél jóval szigorúbb járványügyi intézkedésekre lenne szükség azoknál, amiket eddig bevezettek. Szerintük a menedzsment szükségtelenül veszélybe sodorta őket azzal, hogy ismét az irodából kell dolgozniuk – még úgy is, hogy a teljes állásban lévők 2021 júliusáig választhatják a home office-t.

Az ügy háttere, hogy az egyesült államokbeli Texasban működő cég, az Accenture október 12-én arra kérte a dolgozóit, hogy térjenek vissza az irodába, ahol extra fertőtlenítést végzett, és kötelezővé tette a maszkviselést. Ám a The Intercept beszámolója szerint mindezek ellenére nem sokkal később egy munkavállalónak már pozitív eredményt hozott a koronavírustesztje.

© Unsplash/Kon Karampelas

A Facebookra az elmúlt hónapokban még a szokásosnál is nagyobb nyomás nehezedett, a cégnek ugyanis nemcsak a pandédmia, hanem az amerikai elnökválasztás kapcsán született álhírekkel és összeesküvés-elméletekkel is meg kellett birkóznia. Hogy a moderátorokat tehermentesítse, nagyobb teret adott a mesterséges intelligenciának a tartalmak átvizsgálása terén, ám a nyílt levél szerint a gép döntése sok esetben megkérdőjelezhető volt, ugyanis olyan tartalmakat is letiltott, amiket nem kellett volna, míg olyanokat, amelyek egyértelműen károsak és veszélyesek voltak, terjedni hagyott.

A nyílt levelet író moderátorok azt szeretnék elérni, hogy ne csak azok maradhassanak home office-ban, akik a járvány miatt veszélyeztetett csoportba tartoznak, hanem azok is, akik ilyen emberrel élnek egy háztartásban. Emellett a veszélyhelyzet okán az órabérek 50 százalékos emelését kérik, illetve azt, hogy a Facebook ne szervezze ki a munkájukat – amire az elmúlt hónapok tapasztalata alapján nagy szükség van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201119_facebook_otthoni_munkavegzes_home_office_moderator_nyilt_level#rss