A kézi újraszámolás után is Joe Biden nyert Georgiában

Megosztás/Share

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Csütörtök este jelentették be, hogy a kézi újraszámolás megerősítette a korábbi végeredményt, és Georgiában is Joe Biden nyert a választáson. Az államban azért kellett újraszámolást elrendelni, mert nagyon szoros volt a verseny Biden és Donald Trump között, és a megismételt számlálás megerősítette, hogy a demokraták jelöltje 12284 szavazattal többet kapott az amúgy általában a republikánus jelöltek felé húzó államban. 

Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Az országosan leadott összes szavazatot nézve Biden több mint 5,9 millió szavazattal többet kapott, mint Trump, aki még mindig nem volt hajlandó elismerni a vereségét. Az előrejelzések szerint Biden az elektori szavazatokból 306-ot kaphat meg, míg Trump 232-t. 

A megismételt szavazatszámlálás során nagyjából 5800 új szavazat került elő, és Trump hátránya 1400 szavazattal csökkent. Az állami választásért felelős tisztviselő, Brad Raffensperger elmondása szerint a tévedést emberi mulasztás okozta, és semmiféle nyomát nem találták csalásnak vagy nagyobb léptékű beavatkozásnak. Az államban több mint ötmillió szavazatot számoltak meg most újra, ezúttal kézzel. 

A korábban nem beszámított szavazatok amúgy nem a levélszavazatok vagy a nagyvárosi szavazatok között bukkantak fel, pedig a Trump-kormány ezekre hivatkozva állítja folyamatosan (bármiféle bizonyíték felmutatása nélkül), hogy csalás történt, hanem Floyd megyében, ahol a helyi sajtó beszámolója szerint csütörtökön menesztették is a helyi választási iroda vezetőjét. 

A csütörtök ezen kívül további csapásokat is hozott a Trump-stáb számára: Georgiában, Pennsylvaniában és Arizonában is visszadobták a bíróságok olyan beadványaikat, melyekben a választás eredményét támadták meg. (BBC, Guardian, AP)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó… és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2020/11/20/a-kezi-ujraszamolas-utan-is-joe-biden-nyert-georgiaban