A tünetek jelentkezésekor és utána öt napig a legfertőzőbb a koronavírusos beteg

https://kep.index.hu/1/0/3543/35434/354341/35434197_2710705_845315110f2175011d6c66242a848af5_wm.jpg
Megosztás/Share

Egy új, nagy léptékű tanulmány szerint az új típusú koronavírus okozta Covid–19 tüneteinek jelentkezésekor, majd az azt követő öt napban a legvalószínűbb a fertőzés továbbadása – számolt be róla a BBC hírportálja.

A pácienseknél a betegségük elején találták a legnagyobb víruskoncentrációt, míg „élő”, vagyis szaporodni képes vírusok akár a tünetek megjelenése utáni kilencedik napig kimutathatók voltak – írták a kutatók a Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban.

Romániában stabilizálódott az új koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma

A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. A tünetek jelentkezésétől kezdve akár a kilencedik napig is azonosítottak szaporodóképes vírusokat a torokból vett egyes mintákból.    

A mintákban talált RNS-részecskékből, vagyis a vírus örökítőanyagának töredékeiből a tünetek kezdetekor vagy azután öt napon belül volt a legtöbb.    

Kínában már egymillió embert beoltottak

A Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával, ami jelenleg a klinikai tesztelés harmadik fázisában jár.

Az inaktív RNS-töredékek az orr- és torokmintákban átlagosan még a tünetek megjelenése utáni 17 napon is kimutathatók voltak.    

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mivel kilenc napon túl nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, ezért – a tovább kimutatható inaktív töredékek ellenére – valószínűtlen, hogy a páciensek többsége fertőzne a kilencedik nap után is.
   

Az emberekben azt kell tudatosítani, hogy amint akár a legenyhébb tüneteket is érzik, ne érintkezzenek másokkal, izolálják magukat. Vannak, akik olyan későn kapják meg a teszteredményüket, hogy talán már túl is vannak a legfertőzőbb időszakon

– mondta el a BBC-nek Muge Cevik, a St. Andrews-i Egyetem tudósa.    

A kutatás nem vizsgálta a tünetmentes fertőzötteket, de a szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy más kutatások kimutatták, egyesek már a tünetek megjelenése előtt és tünetmentesen is fertőzhettek.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/11/20/koronavirus_fertozes_ot_nap/