Ezer mozgó mintavételi egységet állítanak ki egyetemistákból, elsőévesek is tesztelnek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=942e491e-bf71-48a9-bdd1-9708695df540
Megosztás/Share

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertették, hogyan vezénylik majd a teszteket végző diákokat, de szóba került a karácsony is.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

“A szociális dolgozók és pedagógusok rendszeres tesztelésével képet kaphatunk róla, milyen ezeken a területeken a fertőzöttek száma és aránya” – mondta György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján.

16691 helyszínen tesztelnek majd antigén tesztekkel összesen 370 ezer embert. A szűrés nem kötelező, de György arra kért minden érintettet, hogy akkor is jelenjen meg a tesztelés helyszínén, ha nem akar vizsgálatot, mert ebben az esetben ő is bekerül a statisztikákba. A teszt elutasítását nem kell megindokolni.

A tesztelés ma indult a szociális intézményekben, ahol saját erőforrásból el tudják végezni a vizsgálatokat.

Jövő héttől a fővárosi és megyei védelmi bizottságok szervezik a bölcsődék és óvodák tesztelését mintavevő egységek létrehozásával. Országszerte ezer mintavevő csapat lesz, a hét öt napján keresik fel az érintetteket.

A tesztelést az orvosi egyetemek hallgatói végzik, köztük fogorvostan illetve első-másodéves egészségügyi hallgatók. Ahogy a hvg.hu is megírta, az eddig főleg önkéntes alapon működő egyetemista segítséget váltotta fel a vezénylés. Az egyetemisták a napi 5000 (hétvégén 7500) adómentes napidíj mellett krediteket kapnak, és ahogy György István fogalmazott, a tanulmányaik nem szenvedhetnek emiatt kárt. Az érintetteket csütörtökön értesítették Neptunon keresztül.

A tervek szerint ez az ezer egység egy nap alatt 3000 helyszínre jut el.

Ezek után Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, a pénteki számok már valamivel kedvezőbbnek tűnnek az eddigieknél, de következtetést még nem lehet belőlük levonni a kijárási tilalomra nézve.

Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban felidézte, megkérdezte Müller Cecíliát, hogy a számok reménykedésre adnak-e okot, mire Müller közölte, hogy nem.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy az elhízás komoly rizikófaktor, ezért hétvégére is javasolta a szabadtéri és egyéni sportolást.

Müller már a karácsonyra is adott tanácsokat: a zsúfoltság elkerülése érdekében arra kért mindenkit, hogy már most kezdjen el ajándékokat vásárolni.

Az újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, ha a szűréskor egy szociális dolgozó tesztje pozitív, haza kell térnie, és értesíteni a háziorvosát, aki tájékoztatja a teendőkről, de értesül róla a Népegészségügyi hatóság is.

Az átmeneti óvodabezárásoknál továbbra is eseti döntések születnek. Az oktatási államtitkárság minden este értékeli a számokat, és ezek ismeretében dönt arról, hogy csak csoportok, vagy egész intézmények működését függeszti fel.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201120_operativ_torzs_pentek_medikusok_szocialis_intezmenyek#rss