Koronavírus: ez a legnagyobb baj most Európában

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/44/5144/article_320.jpg
Megosztás/Share

Az OECD évente megjelenő egészségügyi panorámájában a koronavírus-járvány okozta krízis tanulságaival foglalkozik. Ezek közül kiemeli, hogy az európai egészségügyi rendszereket olyan irányban kéne átalakítani, hogy jobban tudjanak reagálni a járvány hullámainak tetőzéseire. A kórházi ágyak kialakításánál a tavaszi hullámban számos országban bevezetett, rugalmas megoldásokat – például a hagyományos ágyak átmeneti intenzív ággyá való átalakítását, a betegek átszállítását és a tábori kórházak létesítését – tartja az OECD követendő példának az ágyak számának állandó növelése helyett, ami költségesebb lenne.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus Európa, koronavírus egészségügy, koronavírus egészségügyi dolgozókA koronavírus-járvány az egészségügyi szakdolgozók hiányára világított rá.
Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ez a legerősebb hátrány

Több mint 12 millió adag vakcinát kötött le Magyarország – kattintson!

“A szakdolgozók hiánya a legerősebb hátrány, miután a szakképzett ápolók képzése több időt vesz igénybe, mint az átmeneti kapacitások létrehozása” – hangsúlyozza a jelentés. Rövid távú megoldásként a szervezet az elsőként Franciaországban megvalósított, úgynevezett tartalékos listák létrehozását javasolja, amely bármikor lehetővé teszi kiegészítő szakemberek átmeneti mozgósítását, és a szakdolgozói hiány elkerülését a koronavírus-járvány idején. De ez a megoldás sem menti fel az európai országokat az alól, hogy többet ruházzanak be az egészségügyi dolgozókba, akik “szélsőséges nyomás” alá kerültek a járványban – írta a jelentés.

A szűrés és a kontaktkutatás a kulcs

Az OECD kiemeli, hogy azok az országok, amelyeknek a legjobban sikerült az új típusú koronavírus feltartóztatása, például Norvégia és Finnország jobban fel voltak készülve hatékony szűrési programmal, a betegek ellátásával és a kontaktkutatással. A szervezet azt is ajánlja a kormányoknak, hogy határozzanak meg a gazdasági termelés újraindulására korrekt módon végrehajtható stratégiákat annak érdekében, hogy ne legyen szükség több lezárásra.

A szájvíz 30 másodperc alatt megöli a koronavírust laboratóriumi körülmények között – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_ez_a_legnagyobb_baj_most_europaban/20201120111456