Koronavírus: már a svédek is kezdik felismerni a veszélyt

https://media.hazipatika.com/cikkek/main/50/5150/article_320.jpg
Megosztás/Share

A svédországi védekezés eddig elsősorban az önkéntes társas távolságtartásra összpontosított, és a Közegészségügyi Hivatal kétségét fejezte ki a maszkviselés hatékonysága kapcsán. Európában ugyanakkor a legtöbb helyen kötelező a maszk viselése. A Királyi Tudományos Akadémia pedig csütörtöki jelentésében már azt írta, hogy az arcmaszkok szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés kockázatának csökkentésében, elősorban zárt térben.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus terjedése, koronavírus SvédországKoronavírusteszthez vesznek mintát egy svéd férfitól Stockholmban. Fotó: Getty Images

Nincs egyetértés a maszkokkal kapcsolatban

“Remélem, hogy a mostani vita tanulságát komolyan veszik, függetlenül attól, amit a közegészségügyi hatóság mond” – jelentette ki Staffan Normark, az akadémia COVID-19-cel foglalkozó szakértő csoportjának vezetője. Jelenleg igen kevés svéd hord maszkot, és általánosságban a politikusok sem viselik nyilvános megjelenéskor. A Közegészségügyi Intézet álláspontja szerint ugyanis a maszk hamis biztonságérzetet ad a viselőjének, ami alááshatja a társas távolságtartást. Novemberben azonban már növekedés látszik a maszkok keresletét tekintve. Az egyik gyógyszertár például 360 százalékkal növelte novemberben az eladásait októberhez képest.

Azért már ők is szigorítanak

Megfertőzi-e babáját a koronavírusos kismama? A válaszért kattintson ide!

Svédország egyébként éppen amiatt vált hírhedtté a koronavírus-járvány első hullámának idején, hogy nem vezetett be semmiféle járványügyi intézkedést, és gyakorlatilag kizárólag a lakosság magatartására bízta a számok alakulását. E hét elején, rekordszámú új fertőzött diagnosztizálása után azonban Svédország a járvány kezdete óta a legszigorúbb intézkedéseket vezette be. Egyebek mellett 8 főre korlátozták a nyilvános rendezvények résztvevőinek számát.

A COVID-19-cel összefüggésben már több mint 6300 svéd halt meg. A lakosságra számított arányszám egyébként jóval magasabb, mint a többi skandináv országban, a nagyobb európai országokban – például Spanyolországban – látott aránynál viszont valamivel alacsonyabb.

A koronavírus-járvány évében nem a kéményen át érkezik a Mikulás, és a gyerekek a bevásárlóközpontokban sem nagyon beszélgethetnek vele – a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_mar_a_svedek_is_kezdik_felismerni_a_veszelyt/20201120125700