Lesújtó adatok: népbetegségben fuldokló magyarokra leshet a legnagyobb Covid-veszély

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/K/korhaz-20201120.jpg
Megosztás/Share

  • 24.hu
  • 2020. november 20. péntek 09:28

Ez eddigi magyar koronavírusos halálesetek alapján megállapítható, hogy a férfiakra már fiatalabb korban veszélyesebb a vírus, mint a nőkre. Erre a legvalószínűbb magyarázat az, hogy hamarabb romlik meg az egészségi állapotuk. A rizikócsoportba való kerülés esélyét pedig olyan krónikus alapbetegség is növeli, ami népbetegségnek számít – írja a 24.hu.

A portál az eddigi koronavírus következtében elhunytak adatainak elemzéséből arra a következtetésre jutott, hogy a férfiakra már fiatalabb korban veszélyesebb a vírus, mint a nőkre. Ez azért lehet így, mert nekik hamarabb romlik meg az általános egészségi állapotuk.

Összehasonlításképpen, a nőknél csak minden huszadik áldozat 60 év alatti, a férfiaknál viszont minden tízedik. Az is biztos, hogy az elhunytak között sok a cukorbeteg, a magas vérnyomású és a szívbeteg. Ezek a betegségek pedig mind az elhízás irányába mutatnak, amit már most az egyik legkomolyabb rizikófaktornak kezelnek a Covid-osztályokon. A MOK szakorvosi megszólalója szerint azonban,

az elérhető statisztikából egyelőre nem lehet tiszta képet kapni, majd ha levonul a járvány, a pontosabb kórképek alapján lehet biztosat mondani.

Címlapkép – MTI/Czeglédi Zsolt

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/biztositas/lesujto-adatok-nepbetegsegben-fuldoklo-magyarokra-leshet-a-legnagyobb-covid-veszely.1106268.html