Müller Cecília: 30, 31 és 34 éves beteg is elhunyt, súlyos alapbetegségeik voltak

https://24.p3k.hu/app/uploads/2020/11/dbzol20200617002-e1605870080967-1024x578.jpg
Megosztás/Share

Cikkünket frissítjük. 

György István területi közigazgatásért felelős miniszterelnökségi államtitkár beszámolójával indult az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját, aki elmondta: pénteken elindul az egészségügyi, szociális és oktatási terület dolgozóinak önkéntes, ingyenes tesztelése.Kérte, hogy lehetőség szerint mindenki teszteltesse magát, akik nem vesznek részt a tesztelésben, azokat feljegyzik.

A gyorstesztelést a munkanapokon zajlik zajlik, az orvosi egyetemi hallgatókat kérik fel segítségre, korábbi információk alapján harmad-negyedéveseket, de egészségtudomány szakos első-másodévesek is segíteni fognak. Korábban a mentőszolgálati munkához csatlakoztak az ötöd- és hatodévesek. A szociális intézmények és az egészségügyi ellátók maguk oldják meg a tesztelést, ott segítenek az egyetmisták, ahol nincs üzemorvos. A tesztelők pénzt, egyetemi kreditpontot, szükség esetén étkezést és szállást is kapnak, ingyen utazhatnak a tömegközlekedésben. A tesztelésben való részvétel kéthetes egyetemi gyakorlatnak számít.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel közölt adaokat: az elmúlt 24 órában 4440 új fertőzöttet azonosítottak, ez „kevesebbnek látszik” az eddigi számoknál. Kiemelte a lakosság fegyelmezett maszkhasználatát, azonban kiemelte: ezekből az adatokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a szigorítások után két héttel mutatkoznak meg az eredmények.

Elmondta: három fiatal elhunyt van, 30, 31 és 34 évesek, mindhármójuknak súlyos alapbetegsége volt. A legidősebb elhunyt most 96 éves volt.

Kiemelte, hogy az alapbetegséggel élőknek hatványozottabban oda kell figyelniük. Müller Cecília a témában több cikket is olvasott, a Lancet nevű tudományos lap szerit a cukorbetegség kétszeres kockázatot jelent, a tiszti főorvos hozzátette: ezt a betegséget is „jól karban lehet tartani”, többet kell konzultálni a kezelőorvossal.

Szinten kockázati tényező a súlyos elhízás, így a hétvége közeledtével azt javasolta, hogy aki teheti, menjen a szabadba.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Megosztás/Share

Forrás: https://24.hu/belfold/2020/11/20/operativ-torzs-ehunytak/