Nyitottak a cégek a diákmunkásokra: most nagy előny a rugalmasság

https://cdn.penzcentrum.hu/upload/cimlapimg/B/boltimelos-20201120.jpg
Megosztás/Share

Az idén nagyjából 120 ezer diák dolgozott, ez a múlt évhez képest 30 százalékos visszaesés – derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adataiból. Az órabérekben nincs nagy változás, 1200-1500 forint az óránkénti bruttó átlag. A járvány miatt a turizmus és vendéglátás helyett a fizikai munkára, logisztikára, valamint a home office-ban végezhető munkákra tevődött át a hangsúly.

A szövetkezetek szerint az online oktatásra való átállás miatt a diákoknak rugalmasabb az időbeosztásuk, könnyebben vállalnak nagyobb óraszámot is, ugyanakkor a kollégiumok bezárása miatt sok diák kiesik, mert haza kellett költöznie. Az Y Generáció Iskolaszövetkezet arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy októberben mintegy 1200 diák dolgozott a szövetkezeten keresztül, míg tavaly ilyenkor 1700.

A havonta 2600-2800 diáknak munkát adó Mind-Diák Szövetkezet arról számolt be, hogy az egyszerű, alkalmi munkákból most nagy a választék, de a gyakornokok felvételével megfontoltabbak a cégek. Felismerték ugyanakkor, hogy a diákmunka rendkívül rugalmas foglalkoztatási forma, így egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. A tavaszi visszaesés után a nyár végére már elérte a tavalyi létszámot a szövetkezet, de a 2020-ra kitűzött célszámokat már nem fogják elérni.

A nyár után a karácsony a második legerősebb időszak a diákfoglalkoztatásban, az egész éves igény közel 20 százalékát adja

– mondta Tóth Rozália, a Prohuman diákmunka-üzletágának vezetője. Erősödik a diákok igénye a teljes munkaidős, biztosabb, hosszabb távú elköteleződést igénylő állásokra, míg korábban a rugalmas, két-három napos munkákat preferálták – tette hozzá. Meglátása szerint 2021 első fél évében 10-20 százalékos visszaesés várható a diákmunkákban, de nyárra visszaállhat a kereslet legalább a 2019-et megközelítő szintre.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/nyitottak-a-cegek-a-diakmunkasokra-most-nagy-elony-a-rugalmassag.1106262.html