Operatív törzs: így zajlik majd az országos tömeges tesztelés

Megosztás/Share

A mai rendhagyó reggeli koronavírus adatokról szóló tájékoztatót követően az operatív törzs is megtartotta a napi tájékoztatóját. György István, a a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára nyitotta a tájékoztatót a szociális dolgozók pénteki nappal indult, majd a jövő héttől a bölcsődékkel, iskolákkal, és egészségügyi  intézményekben tömeges teszteléssel kapcsolatos információkkal. Mint mondta,

a rendszeres tesztelés keretében összesen 16 691 helyszínen mintegy 371 ezer embert vizsgálnak majd rendszeresen antigén alapú gyorstesztekkel. 

Ez egyébként 1742 bölcsődei, 4386 óvodai, 8694 iskolai és 1869 szociális intézményi telephelyet jelent. 

Az egészségügyi és szociális intézményekben saját hatáskörben, eszközökkel végzik el a tesztelést, az egyetemi hallgatók csak ott segítenek be, ahol nincs üzemorvos. A bölcsődékben, iskolákban és szociális intézményekben pedig az egyetemi hallgatók bevonásával létrehozott tesztcsapatok hajtják végre a mintavételeket. Az említett intézményekben dolgozók számára önkéntes lehetőség a tesztben való részvétel az államtitkár szerint, de kérik, hogy mindenki vegyen részt ebben. Feljegyzik, hogy ki nem vetette alá magát a tesztnek. 

A pozitívnak bizonyult dolgozóknak azonnal értesítenie kell a házorvosukat, és nem végezhetnek munkát. 

Megyei szinten, a fővárosi és megyei kormányhivatal koordinálja a tesztelést. Országszerte mintegy 1000 mintavevő csapatot indítanak majd el alapvetően a hét öt munkanapján, bár a bentlakásos szociális intézményekben a hét végén is folytatódhat a mintavétel. 

Az egyetemek 2-2 hallgatót, a kormányhivatalok egy adminisztrátort és gépkocsivezetőt biztosítanak, illetve a logisztikai hátteret, a napi étkeztetést,  a szállást, valamint a védőfelszerelést. Mivel most nem a háziorvos által rendelt covid-gyanús esetekről van szó, ezért a tesztelést védőfelszerelésben kell végezni: ez arcvédő pajzsot, FFP2-es maszkot és kesztyűt takar az államtitkár szerint. 

Ahol a járvány miatt digitális oktatást rendeltek el, vagy amely intézményt bezártak, ott nem lesz tesztelés. Naponta határozzák meg, hogy hova, hány helyre kell és lehet eljutni, de alapesetben egy egység naponta legalább 3 intézménybe kell hogy eljusson.

Az egyetemi hallgatók számára ez két hetes elismert gyakorlatot jelent, 2 hetente cserélik a csapatokat. Tanulmányi előmenetelüket nem befolyásolja a tesztelés. Emellett a hallgatók térítést is kapnak. A hallgatókat elsődlegesen a tartózkodási címük, állandó lakcímük szerinti megyékbe rendelik ki. Oktatófilmmel készítik fel a tesztelésre a hallgatókat. 

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/11/20/koronavirus_operativ_torzs_rendorseg/