Orbán a magyar vétóról: nem vesznek el tőlünk forrásokat, minden fejlesztés megvalósul

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-md/o/r/b/orban-viktor-mr1-kossuth-radio-interju-cimlapkep-20200731-408756.jpg
Megosztás/Share

Szóba került az, hogy az Európai Bizottság figyelmeztette tegnap Magyarországot arra, hogy az orosz vakcina még nincs engedélyezve az uniós piacon, és egyébként is a gyors kifejlesztése veszélyeket hordoz magában, de ezt Orbán visszautasította. Azt mondta, hogy megvizsgálják a magyar szakemberek, és majd ezután döntenek, hogy beszereznek-e többet.

A nyugati irányú vakcina-beszerzésekről jelezte, hogy az Európai Bizottság segítségével több nyugati gyártó felől összesen 12 millió vakcinát kötött le Magyarország, „ez elég lehet arra, hogy ha az emberek tömegesen be akarják oltatni magukat itthon”, de jelezte: nem lehet tudni, hogy mikorra áll majd rendelkezésre tömegesen ennyi vakcina, április-júniust ígérnek a gyártók.

Most egyszerre azért rendelünk több felől, mert az emberek majd eldöntik, hogy melyikből kérnek, ezért lesz nyugati, orosz, kínai és izraeli vakcina is.

Azt szeretném, hogy ha minden kényszert kiiktatnánk és a bizalom alapján döntenék el a magyar emberek, hogy melyik vakcinával oltatják be magukat.

Jelezte, hogy van egy belső felmérés arról, hogy a magyar emberek milyen vakcinában bíznának és ennek eredményéből csak azt mondta el, hogy  a magyar közönség 30%-a a magyar vakcinát választaná, ez a legmagasabb arány. Ez tehát azt jelenti, hogy az emberek már nem úgy gondolkodnak, hogy ami Nyugatról jön, az mindig jobb – rögzítette.

Akárhonnan is jönnek a vakcinák, azok mindegyike átmegy a magyar hatóságok ellenőrzésén, így azzal szemben indokolt lesz majd a bizalom, mert felelősséget vállal érte a hatóság – hangsúlyozta.

Még a gyorsan kifejlesztett vakcina mellett is garantálni kell a biztonságot, ez a legfontosabb

– zárta gondolatait Orbán Viktor.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201120/orban-a-magyar-vetorol-nem-vesznek-el-tolunk-forrasokat-minden-fejlesztes-megvalosul-458270