Orbán Viktor: önerőből, uniós helyreállítási pénz nélkül is fejlesztünk

https://kep.index.hu/1/0/3542/35424/354245/35424523_2710025_ff5aeaba15a41dcbb54ff9c7a225c212_wm.jpg
Megosztás/Share

Soros György fenyegeti Lengyelországot és Magyarországot – erre utalhatott Orbán Viktor miniszterelnök szerint Angela Merkel, amikor a tegnapi uniós vezetői videókonferencia után arról beszélt, hogy fenyegetés helyett kemény munkára van szükség a költségvetés kapcsán előállt patthelyzet. A kormányfő erről a Kossuth Rádió Jó reggel Magyarország című műsorában, a szokásos péntek reggeli interjújában beszélt. Nem szokatlan jelenség, hogy gátlástalanul lehet Magyarországról bármit terjeszteni, de a kormányfő szerint az már tényleg hihetetlen, amik a Soros György által jegyzett cikkben szerepelt.

Nem példátlan az EU esetében, hogy késhegyig menő viták vannak a költségvetés kapcsán – mondta a kormányfő. Szerinte a megegyezésre többfajta megoldás is lehetséges, politikai akarat kérdése a megállapodás. Az unióval a jogállamisággal kapcsolatos vitáról úgy tartotta, hogy ez az eszköz lényegében arra szolgál, hogyan lehet Magyarországra kényszeríteni olyan feladatokat, amelyeket nem akar, például akár a határkerítés lebontását. Eddig ugyanis nem volt ilyen eszköze az uniónak. 

Magyarország stabil ország, minden fejlesztést, amit a következő 10 évre terveztünk, azt meg tudjuk oldani önerőből is 

– jelentette ki Orbán Viktor, utalva a múlt heti kötvénykibocsátásra, amely során 2 milliárd euró értékben bocsátott ki többek között 30 évre szóló államkötvényeket az ÁKK. Hozzátette, nem örül a külföldi hitelfelvételnek, de most olyan stabil lábakon áll az ország, hogy 2008-cal ellentétben van lehetőségünk akár az ázsiai piacokról is jó feltételekkel forrást bevonni. 

Ha ez a vita elhúzódna, és nem indulna meg a válságkezelési alapból a támogatás folyósítása, mi tavasszal önerőből akkor is hozzálátunk a terveink megvalósításához

 – jelentette ki Orbán Viktor. 

A kormányfő az operatív törzs reggeli üléséről érkezve beszámolt a friss koronavírus adatokról is:

4440 új fertőzést igazoltak a hatóságok, és 96 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában. 

 Szavai szerint 7512 embert ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen. Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy jelenleg rendelkezésre áll még 13594 szabad ágy a kórházi covid-osztályokon, illetve 1689 lélegzetőgéppel ellátott ágy is. Közölte azt is, hogy 440 óvodát és 78 iskolát zártak be, emellett 525 iskolában rendeltek el részleges digitális oktatást. 

Az operatív törzs döntött arról is, hogy a tesztelésre kirendelt egyetemisták nemcsak a kórházi, szociális otthonbeli, illetve iskolai tesztelést végzik majd, hanem a többi covid-gyanús beteg ellenőrzésében is közreműködnek majd. Munkába állt az az 1150 katona is, akit a kórházi munkák támogatására vezényeltek át, és további 1150 honvéd áll készenlétben. 

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/11/20/orban_viktor/