Varga Judit: az ombudsmanhoz kerülnek a diszkriminációs ügyek

https://kep.index.hu/1/0/3543/35436/354365/35436559_2710825_cd9b714b5cbed4f9962ed8950545fc69_wm.jpg
Megosztás/Share

A jelenleginél erősebb alkotmányos garanciákkal körülbástyázott intézményhez kerül az egyenlő bánásmóddal kapcsolatos panaszok elbírálása – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter pénteken a Facebook-oldalán.

Varga Judit azt írta: Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa „politikai szempontok” által vezérelve üzent a sajtón keresztül.

A miniszter erre reagálva elsőként kiemelte, hogy az Országgyűlés és a parlamenti képviselők végzik a munkájukat, a jogszabály-tervezetekkel kapcsolatban érdemi viták zajlanak.

Emellett Varga Judit kifejtette: a megfogalmazott vádakkal szemben az Egyenlő Bánásmód Hatóságot (EBH) teljes jogkörével venné át az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A jogvédelem szintje egyáltalán nem csökken, például ezután is bírságolható lenne az a szerv, amelyik megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Az intézményi megoldások kiválasztása minden állam szuverén joga, ennek minősítése nem tartozik az emberi jogi biztos feladatkörébe

– szögezte le Varga Judit.    

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alapvető Jogok Biztosa, az EBH-val ellentétben, az alaptörvényben nevesített alkotmányos intézmény. Az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés választja. Az egyenlő bánásmód hatékony érvényesítésével kapcsolatos uniós kötelezettségeinknek az új intézményi megoldás maradéktalanul megfelel – tette hozzá. 

Éles szóváltás a stúdióban Varga Judit és a BBC riportere között

Az igazságügyi miniszter szerint Magyarország nagyon uniópárti állam, de sosem enged politikai zsarolásnak.

Mindezek nyomán Varga Judit arra kérte az Európa Tanács emberi jogi biztosát, hogy a tények alapján informálódjon, ne pedig valótlan információkra támaszkodva nyilvánítson sommás véleményt.

Varga Judit az Indexnek: Ilyen történelmi mélyponton nem volt Európa

Évek óta mondták a német kormánynak, hogy a jogállamisági kérdésben elmennek a falig. Az igazságügyi miniszter szerint éppen ez történik.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/11/20/varga_judit_erosebb_alkotmanyos_garanciakkal_korulbastyazott_intezmenyhez_kerulnek_az_egyenlo_banasmod_ugyek/