Éjfélkor lekapcsolhatják a közvilágítást Gyöngyösön, ha a kormány elvonja az iparűzési adót

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=59773a88-a64a-4aaa-bc69-0ffdddc3392b
Megosztás/Share

2021-ben egymilliárd forinttal is kevesebb lehet a 13 milliárdból gazdálkodó város bevétele.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A koronavírus-járvány miatti elvonások már eddig is 600 millió forinttal rövidítették meg Gyöngyös büdzséjét, ha Parragh László ötletei alapján bármilyen további adóbefagyasztás vagy elvonás történik, akkor leginkább egyfajta vegetáció lesz jellemző a 29 ezres város életére – mondta a Népszavának Hiesz György polgármester.

A városvezető közölte, hogy az iparűzési adóelvonás miatt ebben az évben 400 millió forintot buknak el, ezt a város 50 legnagyobb adóbefizetőjének visszajelzései alapján számították ki. A parkolás kormányzati szinten elrendelt ingyenessé tétele és az idegenforgalmi adóbevételek elmaradása 50-50, vagyis együttesen százmillió forintos veszteség, és hasonló nagyságrend az elvont gépjárműadó.

Jövőre nagyobb hiánnyal számolnak, a polgármester szerint a bevételkiesés 2021-ben meghaladhatja az egymilliárd forintot, ami egy 13 milliárd forintos éves városi büdzsében már jelentős tétel.

Hiesz elmondta, hogy a települési adónemek befagyasztása önkormányzati hatáskör, így annak megnyirbálása jogsértő. Ha elméleti síkon mégis foglalkoznia kellene Parragh felvetésének következményeivel, sötét jövőt vetítene előre.

A városháza alkalmazottainak felét, több mint hatvan embert el kellene bocsátani, de hasonló irányelv lenne érvényes a közszolgáltató cégekre is. Az iparűzési adóból a korábbi évek kormányzati elvonásai miatt már eddig sem az eredeti célra, vagyis a fejlesztésekre költöttek, hanem például óvodák, bölcsődék működtetésére, ezekre is kevesebb pénz jutna. Ha csökken az adóbevétel, a városgondozási cég ritkábban fog utcát, járdát takarítani, nem ültetnek virágot a parkba, s lehet, hogy az utcai lámpák is csak éjfélig világítanak”

 – mondta a polgármester.

A Népszava megtudta, hogy a negyvenmilliárd forintos költségvetésből működő Miskolcot is érzékenyen érinti a helyi iparűzési adóbevételek csökkenése, a tervezett 12,5 milliárdhoz képest már most 1,7 milliárd forinttal kevesebbel számolnak. Ehhez hozzájön, hogy az idei évre várt 450 millió forintos gépjármű-adóbevételből egy fillért sem látnak a jogszabályváltozás miatt, a reklámhordozók utáni építményadó megszűnése időarányosan több mint 32 millió forint bevételkiesést eredményezett, és idegenforgalmi adóból is ötvenmillió forinttal kevesebb folyt be a tervezett 180 milliónál.

Parragh László a héten a Magyar Nemzetnek adott interjúban védte meg az iparűzési adó befagyasztásának terveit. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nemrég Orbán Viktorral tárgyalt, és azt javasolta neki, hogy engedjék el az iparűzési adót. Nem csoda, hogy ezt még a jobboldali vezetésű önkormányzatoknál is nagyon rossz ötletnek tartják, az iparűzési adó jelenti a települési bevételek nagyjából 80 százalékát. Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott, hogy ha a terv megvalósulna, akkor másnap leállna a budapesti közösségi közlekedés.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20201121_Kozvilagitas_Gyongyos_iparuzesi_ado#rss