Lassul a járvány terjedése Csehországban

Megosztás/Share

Az új, igazolt koronavírus-fertőzések száma Csehországban pénteken 3000 alá süllyedt, és mintegy 700-zal volt kevesebb, mint egy hete – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombat reggel megjelent kimutatásból.

Képünk ápilisban készült Csehországban.

Képünk ápilisban készült Csehországban.

Fotó: Michal Cizek / AFP

Mostanra elmondható, hogy

három hete tetőzött Csehországban a járvány, akkor az új igazolt fertőzések napi száma 15 ezer körül mozgott.

Ezen a héten a legmagasabb esetszám 6 500 volt csütörtökön. Csökkenő tendenciát mutat a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma is. Jelenleg mintegy 6 300 ember van kórházban, amely október vége óta a legalacsonyabb szám. A lélegeztetőgépen kezeltek száma is 913-ra esett vissza. A járvány áldozatainak száma viszont pénteken további 122-vel emelkedett, és megközelítette a 7 ezret. Az aktív fertőzöttek száma 98 ezer.

A csehországi járványhelyzet, bár továbbra is a súlyosnak minősített negyedik sávban van, de már közvetlenül a harmadik sáv határán, ezért a kormány pénteken az óvintézkedések lazításáról döntött. Az érvényes óvintézkedéseket akkor módosítják, ha a kockázati tényező egy hétig alacsonyabb vagy három napig a magasabb sávban mozog.

Ennek eredményeképpen a kormány döntött arról, hogy

szerdán már az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba.

A középiskolákban felújítják a gyakorlati oktatást, az egyetemeken pedig a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat. Az istentiszteleteken hétfőtől már 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett. Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe. A köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

Karel Havlícek kormányfőhelyettes szerint amennyiben folytatódik a helyzet javulása, akkor november 30-án a járványhelyzet a harmadik sávba kerülhet, ami azt jelentené, hogy számos üzlet újra kinyithatna, és sok szolgáltatás újraindulhatna.

Jan Blatny egészségügyi miniszter december 12-ig érvényben lévő szükségállapotról elmondta: a karácsonyi vásárokkal kapcsolatos intézkedésekről egy hét múlva fog tárgyalni a cseh kormány.

A célunk az, hogy az ajándékokkal együtt az emberek az üzletekben semmiképpen se szerezzenek be vírusokat is

– jelentette ki a tárcavezető a közszolgálati televízióban.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2020/11/21/lassul_a_jarvany_terjedese_csehorszagban/