Újságíró trollkodta meg az EU titkos védelmi konferenciáját

Megosztás/Share

Egy véletlenül kiposztolt kép alapján kitalálta a jelszót és az Európai Unió egyik legérzékenyebb területéről folytatott videókonferenciára jutott be egy holland újságíró. A holland védelmi miniszter rendőrökkel fenyegette, de közben mosolygott.

Egy holland újságírónak sikerült belépnie az EU védelmi minisztereinek bizalmas videókonferenciáját – írja a BBC. Az újságírónak azután sikerült bejutnia a konferenciára, hogy a holland védelmi miniszter véletlenül tette közzé a bejelentkezéshez szükséges adatokat a Twitteren. Mindössze egy szám hiányzott a hétszámjegyű kódhoz, amit gyorsan végigpróbált Daniel Verlaan, a hollandiai RTL munkatársa.

A láthatóan megilletődött tech újságíró integetni kezdett, miután rájött, hogy beengedték a videókonferenciára.

– Tisztában van vele, hogy ez egy titkos konferencia ? – kérdezte a riportert Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

– Igen, igen, bocsánat. Újságíró vagyok Hollandiából. Sajnálom, hogy megzavartam a konferenciát – válaszolta Verlaan, mire a konferencua résztvevői nevetni kezdtek. – Már itt sem vagyok.

– Tudja, hogy ez bűncselekmény? – kérdezett vissza Joseph Borell. – Jobb, ha gyorsan kijelentkezik, mielőtt a megjönnek a rendőrök.

A bejelentkezés hatására a konferencia résztvevői nevetni kezdtek. Hogy a szintén résztvevő Szijjártó Péter is nevet-e, azt nem tudni, mert maszk takarja az arcát.

A hahotázástól hangos videó a Twitterre is kikerült.

Némileg ront a helyzetkomikumon, hogy a megbeszélésen az Európai Unió védelmi politikájának fontos részleteit tárgyalták és ha egy újságíró ilyen könnyen bejuthatott, akkor nem túl jó belegondolni, hogy az Unióval konkurens hatalmaknak milyen nehéz dolga lehet, ha kémkedni akarnak. A megbeszélés után egyébként a német védelmi miniszter, Annegret Kramp-Karrenbauer azt mondta, Európa biztonsága még mindig az Egyesült Államoktól függ.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20201121_Ujsagiro_trollkodta_meg_az_EU_titkos_vedelmi_konferenciajat#rss