Az okos ember okospadon tölti fel az okostelefonját

https://kep.index.hu/1/0/3537/35377/353771/35377153_2706587_2d82f41bff2b1ce695f759586b11e28b_wm.jpg
Megosztás/Share

Modern korunk szokásos nyűgje, hogy lemerül az okostelefonunk, vagy elfogyott a mobilnet, amikor éppen a leginkább használni szeretnénk. Ilyenkor jól jönne valamilyen feltöltési lehetőség, vagy ingyenes wifi, de sokszor nincs semmi ilyen a közelben. Ekkor lépnek be a képbe az okospadok. Ez egy új találmány, amelyet egyre több nagyvárosban és budapesti kerületeben látni. Gallai Mátéval, a Kuube okospadok feltalálójával és az üzemeltető cég ügyvezetőjével készítettünk interjút.

Herpai Gergely: Megosztanék egy rövid személyes sztorit: Pesterzsébeten, az egyik buszmegállóban találtam rá az okospadra és rendkívül megörültem neki, hiszen a telefonom állandóan lemerül és wifi jelet is nehezen találok, amikor valamiért hosszabb ideig a központban akarok maradni, és használni akarom ezt a lehetőséget. Gondolom, a hozzám hasonló cipőben járó felhasználóknak találták ki az okospadot?

Gallai Máté: Azt látjuk, hogy az életünk szerves részét alkotó városi terek folyamatosan változnak, alakulnak. Ezen a tényen a Covid-19 még inkább erősít, a nagyobb cégek például komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a dolgozóiknak hogyan tudnak városi környezetben, de mégis a szabadban teret biztosítani a munkavégzéshez. De persze, amikor az okospad ötlete felmerült bennünk 4-5 évvel ezelőtt, akkor még valóban inkább az általad mesélt szituációhoz hasonló esetek ösztönöztek bennünket.

HG: Milyen egyéb szempontok vezérelték az okospad tervezésekor, honnan indult az ötlet?

GM: Abból indultunk ki, hogy utcabútorok hosszú évtizedek óta vesznek körül bennünket, és feltételezhetően ez a jövőben is így marad. Tehát nem új dolgot találtunk ki, hanem meglévő eszközöknek igyekeztünk új funkciókat adni. A csapból is az folyik – szerencsére – a klímaváltozás okán, hogy mennyire fontos a szemléletváltás, ezért mi is igyekszünk minden termékünk fejlesztésénél szem előtt tartani a smart és zöld megoldásokat.

Az összes bútorunk napelemes,

 az anyaghasználatnál igyekszünk odafigyelni, hogy a termékek élettartama a lehető leghosszabb legyen, és az alapanyagokat lehetőség szerint itthonról szerezzük be. Így alakult például, hogy a teljesen egyedülálló Plus 8 személyes, felülről fedett okospadunk ülőfelülete nem trópusi fából készül, hanem magyar kőrisből. Mindezek mellett legalább ennyire fontos volt, hogy a bútoraink designtermékként is megállják a helyüket, és a külföldi, new yorki, afrikai, indiai, távol-keleti megkeresések is ezt támasztják alá, hisz okospadot nem csak mi gyártunk. Nagyon örülök, hogy Mátray Gábor kollégámmal fejleszthetjük ezeket az utcabútorokat, az ő szemlélete, hozzáértése és tudása az alapja ezeknek a sikeres, 100 százalékban magyar fejlesztésű és gyártású termékeknek.

HG: Milyen elemekből, alapanyagból épül fel a pad? Mennyire ütésálló, nem félnek, hogy megrongálják ezt a drága terméket?

GM: Hogy a termékeink drágák-e, azt majd a piac eldönti, de az eddigi visszajelzések alapján úgy érzem, jól pozicionáltuk őket. Ahogy említettem, nagyon fontos számunkra, hogy sokáig szolgálják termékeink az arra járók igényeit. Ezért a váz alumíniumból, a napelemek feletti fedés edzett, ragasztott üvegből készül. Több éves tapasztalattal a hátunk mögött nyugodt lélekkel állíthatjuk, hogy a bútorok kiállják az idők próbáját. Mind az időjárási viszontagságoknak, mind az esetleges rongálásoknak ellenállnak. Az egyik átadón például odalépett hozzám egy úr, aki kifejtette, hogy max. két hetet ad ennek a padnak, mert biztosan össze fogják törni. Én bizonygattam az ellenkezőjét, de nem hitt nekem. Kértem, hogy álljon rá a pad üveg felületére, és ugráljon rajta vagy ütögesse kővel. 

De mivel erre nem vállalkozott, én ugráltam rajta tiszta erőmből, páros lábbal.

De itt rögtön hozzáteszem, hogy a Kuube termékekre eddig vigyáztak a fiatalok, talán ez is azt bizonyítja, hogy szeretik a padjainkat, és kihasználják az előnyeit. Az egyik legpozitívabb visszajelzés számomra az volt, amikor az egyik padunk mellett sétálva azt hallottam, hogy egy srác annyit mondott a telefonba, hogy találkozzunk a padnál. Miközben csak azon a téren vagy egy tucat pad van… Persze legalább ennyire örülünk annak a ténynek, hogy a Tungsram felfigyelt ránk, és disztribúciós szerződést kötöttünk velük.

HG: Kaptak-e hozzá valamilyen állami, vagy másféle támogatást?

GM: Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy start-upként teljesen önerőből fejlesztettünk már négyféle, a piacon lévő terméket, hisz az említett okospadok mellett van egy szintén nagyon sikeres napelemes könyvesszekrényünk is Kuube Book néven. De épp a napokban jutottunk be a Blue Planet akcelerációs programjába, ami nagyon komoly szakmai segítséget nyújt számunkra.

HG: Ha egy okospad közelében lakom, akkor tudom-e akár állandóan használni?

GM: Ez az ügyfelünk, a pad tulajdonosának a döntésétől függ, van, aki azt kéri, hogy a wifi csak a pad közvetlen közelében működjön, de arra is van lehetőség a nagy pad esetében, hogy akár 100 méterrel arrébb is működjön a wifi. De a termékeink alapvetően utcai használatra lettek kitalálva.

HG: Kell-e a wifihasználatához olyan procedúra, mint a legtöbb helyen (például a McDonald’s-nál is), hogy fel kell előtte menni egy weblapra?

GM: Ez is alapvetően tulajdonosi döntés, de az eddigi padjainkra bárki rácsatlakozhat mindenféle extra nélkül.

HG: Terveznek-e további, hasonló eszközöket fejleszteni?

GM: Örömmel tapasztaljuk, hogy sokan szeretik és használják a Kuube termékeket. Ezen felbuzdulva 2021-ben két nagyon izgalmas fejlesztéssel szeretnénk megjelenni. Az egyik egy okos és zöld busz- és villamosmegálló, ami

nem csupán napenergiát, hanem esővizet is gyűjt, zöldfallal rendelkezik,

magában rejt sok-sok okos funkciót, és közben designtermékként is megállja a helyét. Ugyanilyen érdekes megoldásnak ígérkezik az intelligens, zárt köztéri kerékpártárolónk, amiről hamarosan részletesen is hírt adunk.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/techtud/2020/11/22/az_okos_ember_okospadon_tolti_fel_az_okostelefonjat/